prism

Американската агенция по национална сигурност и ФБР събират информация в интернет като аудио, видео, снимки, имейли и документи от международните сървъри на водещите технологични компании, показа изтекла засекретена презентация, с която се сдобиха вестниците Washington Post и The Guardian вчера.

Източникът твърди, че е служител по сигурността и има опит от първа ръка със системите за събиране на данни, както и че е ужасен от възможностите им. Разпространил е презентацията, защото почувствал задължение да сподели „тежкото навлизане в личното пространство“ на хората, което програмата PRISM нерегламентирано прави.

[cquote]Всичко започна с изтекла презентация, която бе разпространена в интернет късно снощи.[/cquote]

Казано накратко, програмата PRISM осигурява достъп на Агенцията по национална сигурност в САЩ и ФБР до глобалните сървъри на компании като Google, Facebook, Microsoft, Apple, Skype и YouTube, откъдето те могат свободно да събират информация за населението извън границите на САЩ. Първата компания, която се е включила в системата през 2007 година доброволно, е била Microsoft – последвана от останалите технологични гиганти по света.

prism-slide-5
Слайд от презентацията, показващ кога компаниите са се включили доброволно.

Изтеклата презентация е документ за обучение на персонала, работещ със системата PRISM. Като пример, когато дадена „мишена“ (тоест лице извън американска територия) трябва да бъде разследвана, се събират всички ходящи и изходящи съобщения от личната му поща – включително и тези на всеки, който е бил по някакъв начин свързан с него или с когото е общувал.

Позволението за достъп първоначално е било одобрено на високо държавно ниво от Джорж Буш, а по-късно повторно ратифицирано от Барак Обама. Досега всички технологични компании в горния списък отрекоха съществуването или участието си в системата PRISM.

[cquote]Директорът на разузнавателната служба в САЩ, обаче, потвърди работата на системата PRISM.[/cquote]

В официално изявление, Джеймс Клапър сподели, че само граждани извън САЩ са мишени на разузнавателния механизъм на програмата. „Информацията, събрана по този начин, е най-важната и ценна придобивка за страната ни, и се използва за да опази нацията ни от разнообразие от заплахи.“ Според специалисти по сигурността, системата събира колосално количество данни за световния интернет трафик, които са достъпни при нужда по всяко време.

prism-slide-4

Все повече информация се събира през Facebook и Skype, пише в слайдовете на PRISM. С няколко клика и основателно (?) съмнение, че мишената е свързана с терористични дейности, шпионаж или обвързаност с опасения от ядрена атака, един аналист от разузнавателните служби получава пълен достъп до „разширените възможности за търсене и проследяване“, които предлага Facebook.

Вижте цялостно описание на програмата тук.