Днес ще ви запозная с един много интересен експеримент, който прави така, че водата да изглежда стояща на едно място или течаща нагоре. Това показват от Brusspup, един от (лично според мен) най-интересните канали в YouTube.

Това, което е необходимо в случая са обикновени домашни материали – тонколона, маркуч свързан към течаща вода и някакъв софтуер, който да възпроизвежда звук на 24Hz през колоната (може и туба, ако сте от любителите на духови инструменти). Най-важното обаче е, че трябва да снимате цялото нещо с камера на 24 fps.

Говорителят кара маркуча да вибрира 24 пъти в секунда. За невъоръжено око това изглежда просто размазано, но ако го снимате с камера точно на 24 кадъра в секунда ще видите, че изглежда все едно водата не се движи. Единственото, което се променя е позицията на капките.

Увеличете честотата малко и водата ще започне да изглежда така все едно тече изключително бавно – вибрирането на маркуча сега става на всеки 0,04 секунди и така капките изглеждат сякаш се движат с 4% от нормалната си скорост.

Още по-интересното обаче се случва когато намалите честотата съвсем малко под необходимото. Сега вече ще изглежда, че водата се движи нагоре. Този ефект е познат като ефектът на колелото на каруцата. Нарича се така, защото в старите уестърни, когато колелото на каруците се е въртяло с малко повече от половин оборот за кадър, изглеждало все едно се върти наобратно.

За да може да видите ефекта без да гледате в камерата, трябва да бъде направен през нощта и водата да е осветена с фенер.

Ето и още едно видео: