Google обяви второто поколение на своите пикселни смартфони Pixel 2 и Pixel 2 XL. Докато Pixel 2 изглежда почти идентичен с предшественика си, 2 XL е претърпял някои съществени промени в дизайна: скачайки от 5.5-инчов дисплей на 6-инчов. Този дисплей вече покрива почти цялата предна част на телефона. Не е перфектен edge-to-edge, но има само съвсем малки безели в горната и долната част на екрана.

По-малкият пиксел е с 5-инчов дисплей, квадратни ъгли и дебели рамки. (Освен ако не сте се вгледали много внимателно, ще ви е трудно да го различите от оригиналния модел.) Единствената реална разлика е гърбът, където и на двата нови телефона стъкленият акцент на върха е намален, така че вече не обгръща сензора за пръстови отпечатъци (който според Google е най-бързят при смартфоните). Обективът на камерата на Pixel се е увеличил, и сега се издава от задната част на телефона.

Спецификациите са доста ясни и стандартни за един водещ модел от 2017: и двата имат процесори Snapdragon 835, 4GB RAM и възможност за 64GB или 128GB памет. Всеки от тях има стерео говорители и OLED дисплеи, но по-малкият Pixel е с 1080p резолюция (при плътност 441 PPI), а по-голямата версия има резолюция 2880×1440 (с още по-голяма плътност 538 PPI). Тази година обаче има лоша новина: жакът за слушалки е изчезнал.

И двата телефона поддържат “Active Edge”, което означава, че можете да “изтласкате” страните им, за да задействате определени действия. По подразбиране ще се стартира асистента на Google и ще се заглушат телефонните обаждания. Видяхме тази функция първо на U11 на HTC това лято и … биваше. Не е ясно, дали компанията е направила драстично по-полезни свойства, но дори да е така, не е кой знае какво.

Камерите на пикселите, отново изглежда са това, което Google се надява да направи телефоните специални. Марио Куироз, който е VP продуктов мениджър на компанията, казва, че неговият екип е “подобрил фотографията на смартфоните”. Те дадоха Pixel 2 на DXO за предварително тестване и телефонът изглежда е получил рекорден резултат от 98. iPhone 8 Plus идва на второ място с 94.

И двата телефона имат 12.2-мегапикселова задна камера с отвор на блендата f/1.8 и оптична стабилизация на изображението – подобрение в сравнение с миналогодишния обектив с f/2.0 и електронно стабилизиране на изображението. Тези два елемента сами по себе си биха могли да бъдат достатъчни за по-добри снимки, но тези спецификации са капка в морето на това, което Google са направили.

Тази година камерата използва нещо, което Google нарича “сензор с двоен пиксел”, който буквално разделя всеки пиксел на две. Това означава, че пикселите са малко по-малки тази година (1,4 μm вместо 1.55 μm от миналата година), но се предполага, че ще има различни предимства от това, което Google може да направи с тази настройка. Най-малкото трябва да има по-бърз автофокус. Но това също означава, че Google предлага “портретен режим”, с ефект на замъглен фон, точно както на iPhone 7 и 8 Plus, без втора камера.

Това се дължи на факта, че разделените пиксели действат като втори обектив, позволявайки на камерата да заснеме второ изображение. Използвайки тези данни (и като правите няколко кадъра, както с HDR), Google може да създаде карта на дълбочината и да я използва, за да помогне да идентифицирането на предения план и фона на снимка и да размаже всичко освен предмета. Компанията казва, че ефектът на портрета ще работи и върху обекти, освен хората, и че ще бъде активиран и на 8-мегапикселовата предна камера, въпреки че тя няма да разделя пикселите.

Google добавя и своя собствена версия на Live Photos (iPhone), наречена Motion Photos. Те работят по съвсем същия начин: Google ще записва клип от три секунди при всяка снимка и ще го включва във файла. Телефонът трябва автоматично да изключи нежеланите части на клипа – затова, ако веднага го върнете в джоба си след като снимате, това на теория няма да се запази като част от клипа.

Тези две функции идват от iPhone, но тук има едно нещо, което прави фотографското изживяване на Pixel различно: точно както миналата година, всички собственици на Pixel ще могат да съхраняват всичките си снимки и видеоклипове в оригинално качество завинаги в Google Photos. (Google Photos вече е безплатно за всеки, но размерът на файла е ограничен и снимките обикновено са компресирани.) Това е голямо предимство, тъй като това означава, че купувачите няма да плащат за допълнително съхранение в облака; също така ще позволи на купувачите да изтеглят снимките си в облака, за да освободят паметтна си. Потребителите на Pixel записват средно 23GB снимки и видеоклипове всяка година, така че получаването на безплатно хранилище е от голяма полза.

Камерата на Pixel също получава поддръжка за различни функции на аугментираната реалност – включително AR стикери. Ще можете да добавяте 3D изображения и емотикони към снимки и видеоклипове и да ги видите как се движат наоколо, докато заснемате сцената. Google ще си партнира с трети страни, за да добави някои известни лица. Също така се предполага, че ще има и стикери “Междузвездни войни”.

Google направи и някои малки промени на началния екран на телефона. Най-забележителната промяна е, че в най-долната част на екрана има търсачка, ап док-а. Сега има джаджа, която показва “накратко” какво има да правите през деня -предстоящите ви срещи, както и датата и температурата.

Телефонът ще поддържа always-on дисплей тази година, за да показва известията и времето. И тази година Pixel ще се възползва от микрофона на телефона, за да слуша музика (не само фразата “OK Google”) и да показва какво слушате на екрана, дори и да е нещо по радиото.

Pixel телефоните също ще бъдат първите, които ще получат Google Lens, което беше обявено за първи път тази пролет. Когато го активирате, ще можете да насочвате фотоапарата към различни обекти, като книги и ориентири, и автоматично да изтегляте информация за тях. Също така ще може да сканира имейл адреси и пароли за Wi-Fi и автоматично да използва тази информация.

Pixel 2 ще се предлага в три цвята: бял, черен и “нещо като синьо”. Цената му е 649 долара за 64 GB и 749 долара за 128 GB. Pixel 2 XL ще се предлага само в два цвята, черно и бяло, въпреки че бялото има някои хубави промени, включително черно  стъкло на гърба и оранжев главен бутон. Той ще започне от $849 за 64GB и ще достигне $949 за 128GB. И двата модела трябва да започнат да се доставят на 17 октомври.