hackingteam-stealth

В неделя вечер се случи неочакваното – една от най-известните компании за киберсигурност в света, Hacking Team, стана обект на сериозна хакерска атака. Последиците от това събитие са, че хората е тази сфера започнаха началото на седмицата с постове в социалните мрежи от типа „хакерите хакнаха другите хакери“.

Hacking Team е италианска компания, която е известна в цял свят със своята работа в партньорство с много правителствени служби и частни компании в сферата на предотвратяването, анализирането и разкриването на компютърни престъпления. Тя наскоро бе включена в списъка на „Репортери без граници“ за „Враг на интернет“, заради тяхната разработка Da Vinci, която се използва активно за подслушване от различни агенции.

Не е ясно кой стои зад престъплението, но последиците са наистина поразяващи. Престъпниците са публикували служебна информация в размер на около 400GB в торент файл с документация, изходен код и лична кореспонденция с клиентите на Hacking Team. Те също така са разбили профилите на компанията в социалната мрежа Twitter, като в тях е поставена връзка към откраднатото съдържание.

От изтеклата информация се разбира, че голям брой от клиентите на Hacking Team са множество световни служби за сигурност и разузнаване, които използват техен софтуер. В момента той на практика е компроментиран, тъй като има изтичане и на неговия изходен код. Европейските държави също използват услугите им – сред тях са Кипър, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Италия, Люксембург, Полша, Испания и Швейцария.

В документите са намерени фактури за обслужване на различни клиенти, като общата им сума е за близо 4.5 милиона евро. Разкрити са разработки на Hacking Team, които позволяват на клиентите да внедрят интелигентна система за проследяване, която работи на Windows, OS X, Android, iOS, BlackBerry, Windows Phone и Gnu/Linux платформи. С нея е възможно следенето не само на комуникацията в интернет и популярни приложения като Skype, но и заснемането на снимки от разстеяние чрез уеб камера, подслушване чрез вградения микрофон на устройството, както и позициониране на устройството чрез различни технологии.

Няколко медии посочват, че Hacking Team вече са изпратили писма към своите клиенти с искането да не използват тяхната система за отдалечен достъп Galileo. Компанията посочва, че те все още нямат достъп до част от техните системи. Продължаваме да следим случая.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS