Снимка: RICHARD JUILLIART / AFP / GETTY IMAGES

Британският фармацевтичен производител GlaxoSmithKline и Националния здравен институт на САЩ съвсем наскоро са разработили експериментална ваксина срещу вируса на ебола. В момента към Либерия, Западна Африка, пътува първата партида от 300 шишета.

ВИЖ ОЩЕ: ШИМПАНЗЕТА И ГОРИЛИ СЪЩО СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ ЕБОЛА

По думите на изпълнителния директор на GlaxoSmithKline, Сър Андрю Уити, за да бъде създадена тази ваксина, разработката на други ваксини са били изместени напред във времето. Все пак тук говорим за огромна епидемия, заплашваща всички хора. Ваксината е тествана върху 200 здрави доброволци във Великобритания, САЩ, Мали и Швейцария, като е показала добри резултати. В Либерия се очаква с нея да бъдат подбрани 30 000 души, от които една трета ще бъдат експериментално ваксинирани. Между тях ще бъдат и здравните работници, които лекуват хората там.

Масово производство на ваксината ChAd3 обаче няма да започне докато не излязат резултати и тя не бъде доказана като безвредна и ефикасна срещу борбата с ебола от Световната здравна организация. Едно нещо обаче може да попречи в доброто оценяване на резултатите – според последни данни случаите на заразяване с вируса на ебола спадат в последните месеци. Това е добре, но наистина може да бъде пречка при оценка на ефикасността на ваксината.

Според Световната здравна организация, към момента смъртните случаи от ебола са над 8000.