xperia z1 and smartwatch 2

xperia z1 and smartwatch 2

Преди време стартирахме една нова страхотна според мнозина рубрика, която нарекохме „Един месец със:“. Идеята на нашия редакционен екип бе и все още е да ви покаже устройствата, които са актуални в реални ситуации и начин на употреба. Искаме да ви разкажем как дадено устройство би се използвало за продължително време. Да, това не е ревю, но е един още по-обективен начин, с който да ви помогнем в избора на устройство.

Настоящата година започна с няколко нови телефона, които според масовата публика приличат много на миналогодишните си версии, не само като визия, но като функционалности и хардуер. Замислих се, че има много истина в това и реших, че миналогодишните телефони от топ клас ще останат актуални поне до края на тази година. Освен, че хардуерните спецификации и софтуера ще са близки до тези на тазгодишните претенденти, флагманите на 2013 г. ще са и значително по-евтини. Няма да се заблуждаваме – цената е фактор!

Аз съм един от най активните камерафон маниаци в нашия бранш. Това мое хоби е и причината да се сдобия със Sony Xperia Z1. Миналогодишният хит на японците бе един от най-силните телефони през 2013 г. Със своя четириядрен процесор, 2GB RAM, 20,7-мегапикселова камера и премиум дизайн бях принуден от логиката да му дам шанс. Освен с тези топ параметри, няма как да не спомена фактът, че Xperia Z1 е сертифициран за своята водоустойчивост – факт, който го придърпва все повече към моето фотографско мислене.

Като оставим на страна, че исках да тествам фотовъзможностите на Z1, реших да се поддам на засилващата се вълна от фенове на Smart часовниците. В настоящата статия ще ви разкажа за този един месец, който прекарах със Sony Xperia Z1 и неговия малък другар – Sony Smartwatch 2.

Xperia Z1 и Smartwach 2 през работните дни:

Смартфонът, който трудно ще вземе титлата „Най-удобен за употреба“

xperia z1

Повечето от вас работят, а тези, които не го правят най-вероятно им предстои. В нашата работа винаги имаме нужда от добър помощник за разпределянето на задачите ни, работа с електронни пощи, водене на разговори и т.н. Как се справи Xperia Z1 в работните дни? Като начало, но не за да ви обезкуража, ще започна с габаритите на Z1. Телефонът е значително тежък и доста голям като размери. Намерих го доста неудобен за работа с една ръка поради твърдите и незаоблени форми, които има. Отне ми няколко дни, за да свикна с усещането, което беше нещо различно за мен. Наблягам на това, защото на всеки, който ползва смартфон в ежедневието си, му се налага да го вади често от джоба си, а в някои случаи от чантата си. Говорейки за чанта, тук е моментът да предложа този вариант за всеки, който би ползвал Xperia Z1. Аз самият опитах да го нося в джоба на панталон, дънки и сакото и определено не е най-комфортното изживяване, но не е и фатално, особено след като разбереш всички възможности на този брилянтен смарфон. Преди да навляза в детайли за Xperia Z1 ще ви разкажа повече за умния часовник от Sony:

Smartwatch 2 – Часовникът, който привлича вниманието към вас!

Споменах по-горе, че Xperia Z1 изглежда чудесно, но не това е силната страна на SmartWatch 2. Гледайки едно до друго двете устройства, часовникът не изпъква. Да, определено си личи, че Smartwatch 2 иска да изглежда повече като Xperia Z1, което си личи от бутона за пускането му, както и от симетричната и груба незаоблена форма, която Sony налага. Определено гумената каишка е добро въведение от към комфорт и удобство, но определено не е най-красивото решение. Самата каишка е стандартна – 24мм, което я прави лесно сменяема, нещо, което може да приемем като сериозно предимство, ако искаме да сме уникални и различни. Дисплеят е с ниска резолюция, но това не смятам, че е проблем, тъй като всичко, което трябва да се види на екрана на толкова малко устройство е пресъздадено по най-добрия начин.

smartwatch 2

Операционната система: Запознайте се с мини клонинга на Android, който Sony иска да наложи!

Самата операционна система е минималистична и дава наистина най-полезните неща, които бихте обвързали със едно смарт устройство. От спускащата се нотификационна лента до иконките на десктопа и бутоните за навигация, Smartwatch 2 залага изцяло на изживяване, подобно на Android. Може ли да е удобна една операционна система, която сме свикнали да ползваме на големи екрани, като тези на смартфоните, ако я приложим на екран, който е с големина под 2 инча? Изненадващо, но да.

[cquote]Балансът между размери и качествена User Interface разработка ни дават не толкова оригинална но практична и лесна за работа операционна система.[/cquote]

Истината е в детайлите, затова искам да ви разкажа какво ползвам реално от този добре маркетиран часовник за смарт потребители. Функцията, която ми е най-полезна (освен часовникът разбира се) е връзката между обажданията, които получавам на смартфона си с часовника. Когато пътувам в метрото например и телефонът е в джоба ми или чантата в 99% от времето не го чувам, а често ми се налага да провеждам разговори. При прозвъняване снимката и името на контакта на прозвъняващия се показват на екрана на SmartWatch 2. Вибрацията при звънене веднага насочва вниманието ми и така не пропускам важните обаждания. Реално погледнато тази възможност не е кой знае какво, но на мен ми върши чудесна работа. Календарът също ми е много-полезен, както и нотификациите. Имам натоварено ежедневие и обичам да си слагам римайндъри за срещи и важни събития, които благодарение на умния часовник достигат по-бързо до мен. Няма да скрия, че ми е приятно да имам часовник, който върши няколко неща за мен, освен да показва времето. Като добавим и приятния дизайн, който може да се доразвие още с времето.. останах доволен!

[cquote]20.7мегапикселова  – резолюцията на съвършенството или поредния опит за битка с Nokia?[/cquote]

Мегапикселите не са всичко! За масовия потребител мегапиксел означава качество, а това е много погрешно. Мегапикселът е мярка, която показва големината на дадена снимка, като показва броят на пикселите в нея. Освен големина тази думичка не показва нищо повече. Качеството на една снимка зависи от много фактори, които ще обясним в отделни материали, които нашият фото гуру Ники Николов подготвя за вас. Та… когато се сдобих със зет единицата основното нещо, което ме вълнуваше е, че този телефон е водоустойчив и издръжлив, което значи, че може да снима под вода. Това е нещо, което ме касае много сериозно, не само като фен на мобилната фотография, но и като човек, който би се зарадвал на възможността да заснема хубавите мигове където и да е. Sony Xperia Z1 предоставя страхотен хардуер, който прави забележителни снимки, когато намерим идеалния баланс за ползването му. Интерфейсът на камерата не е развит като този на други хитови камерафони с Android: Galaxy S4, S5, LG G2 и др. Ръчният режим на Xperia Z1 дава няколко добри опции, с които може да направите красиви кадри. Малко трудно се адаптирах към това, понеже съм свикнал да използвам много предварително зададени режими и по бързо достъпни шорткът бутони, с които да настройвам  камерата си. Superior Auto режимът не ми допада, и никога не ми е бил на сърце, при който и да е смартфон. Всяка ситуация е различна и има нужда да и отделим време, за да направим най-добрите снимки, това и правя аз.

Този модел ви дава възможност да заснемете страхотни кадри по време на дъжд, или когато сте на басейн, море и т.н.

Exmor сензорите на Sony се грижат и за доброто показване на снимките, които правите при ниска осветеност. Ето няколко снимки, които направих на тъмно, с които съм много горд:

Умишлено започнах със снимките при слаба и нулева светлина, защото малко телефони се справят добре при тези условия. Сега да поговорим за дневните възможности на това малко японско зверче, което ръмжи в ръцете ми и иска да се докаже като достоен претендент на Nokia в класа на топ камерафоните.

Като цяло мисля, че детайлите на снимките са чудесни, но за сметка на това се забелязва малък шум, който не присъства при други флагмани. Не казвам, че е нещо фрапантно, но гледайки от близо или при зуум на снимката, няма как да не забележим това.  Силно впечатление ми правят макро снимките. DOF ефекта е силен, а детайлите са ясни. Може би именно макро снимките ми се понравиха най- много.

Ето и няколко снимки направени със Sony Xperia Z1 на естествена и изкуствена светлина:

Може да видите снимките с пълна резолюция ТУК

Видеото, което заснема Z1 е на добро ниво, като и тук, както при снимките, нямате много опции, от които да разполагате с различни режими на снимане. Липсата на оптична стабилизация също е минус, но ако наредим телефона до други подобни без OIS, то той се представя на задоволително ниво.

Заключение:

Искате бърз LAG FREE смартфон със солидна камера? Имате нужда от часовник, който се грижи да сте в крак със графика си, и да ви подсеща за това, че сте търсени от вашите приятели?

Комбинацията от Sony Xperia Z1 и SmartWatch 2 е идеална за вас! Да, телефонът е по-голям и сравнително неудобен за боравене с една ръка, но дизайнът и камерата компенсират за това. Макар и миналогодишен, Z1 остава актуален!

 

Сподели
Предишна страницаAUO обяви QHD AMOLED дисплей с рекордна плътност на пикселите
Следваща страницаGoogle пусна официален наръчник за Project Ara
Мисията ни е да предоставяме качествена и актуална информация в българския уеб за любопитната ни, ангажирана аудитория. Покриваме как иновациите в технологичния свят всеки ден променят начина, по който общуваме, правим бизнес и създаваме култура като едно глобално общество. Давайки гръмък глас на талантливите ни автори, ние непрестанно информираме модерния дигитален човек за света.