Българската държавата отне златен медал на дете, спечелило го със собствени знания на олимпиада по информатика.

Божидар Маринов е 15-годишно дете, което живее в Смолян и по преценка на родителите си не ходи на училище, както повечето деца. С течение на времето момчето показало завидни знания по информатика и няколко пъти е печелило престижни награди. Миналата година Божидар спечелил национално състезание по информатика, но след като от МОН разбират, че той не ходи на училище му отнемат наградата. Малко по-късно той се явява на регионална олимпиада и печели максималния брой точки, заради което би трябвало да се яви на националния кръг. За негово нещастие държавата го дисквалифицира и му забранява да участва поради същата причина.

[cquote]Защо се е стигнало до този момент и защо Божидар не ходи на училище?[/cquote]

По думи на майка му, ситуацията в съвременните училища е плачевна. “Тя води до деградация и няма смисъл детето да ходи там, след като може да получи знания и от вкъщи”, казва родителят. За нея монополът на държавата в сферата е „наследство от комунистическото минало” и „образованието трябва да бъде в ръцете на родителите, както е било при Възраждането”. От МОН коментират, че образованието може да не е перфектно, но в последните години се правят много и съществени неща за повишение квалификацията на учителите.

Както всяка друга и тази история има своите две гледни точки. Някой ще попитат защо детето не ходи на училище и пак не си се явява по олимпиади? Не е ли важно все пак да се вземе диплома за средно образование, която е задължителна при кандидатстване за работа? Правилен ли е този избор на родителите и няма ли да създаде затруднения, когато детето порасне? А може би майката е права и картинката в днешните училища е трагична?