До Китай и обратно

3
К

акво е чувството да пропътуваш повече от 8000 километра и да се озовеш не само на другия край на планетата, ами и в съвсем различен свят? На този въпрос успях да си отговоря, когато от Smart News бяхме поканени да гостуваме на Huawei. Пътуването до Китай беше по работа, но го почувствах като една своеобразна екскурзия. Точно затова реших днес да ви разкажа как прекарах една седмица в Шенжен и Шанхай.

Преди да стигнем там обаче, имаше едни десет часа, които прекарах на хиляди метри височина, в самолет Boeing 777. Казвам ви го, защото полетът с Турските авиолинии е нещо съвсем различно от този с другите компании. Не случайно съседите ни спечелиха миналогодишната награда за най-добра авиокомпания – закуска и вечеря в самолета, пълен достъп до интернет, мултимедийна станция с игри, сериали и дори най-новите филми. Как да не ти е приятно да пътуваш? А когато пристигнеш? Когато пристигнеш, те посреща хубаво време – 28 градуса температура, макар и в комбинация с висока влажност и силен задух. Както се казва обаче, това да ви е проблема. Вече се намираме в Китай и започваме да се маем на културата и обстановката от първия момент, в който сме стъпили на тамошна територия – огромни сгради, големи улици, неонови билборди във всякакви цветове и много, ама много хора.

Първите няколко дни прекарахме в град Шенжен, който се намира доста на юг. Температурите през ноември там са нетипични за хора като нас и ме хвана яд, че не си носех къси гащи… Спомних си, че имам яке в багажа чак последния ден.

Шенжен

Шенжен е индустриалният център на Китай, или т.нар. Китайска силициева долина – в околностите му можете да намерите фабрики на големи световни производители на електроника, включително центъра на Foxconn. Това прави града не точно туристическа дестинация – Шенжен е малък (само с около 15 милиона жители) и не е мястото, където да купонясвате ден и нощ. Въпреки това там има какво да се види и ще се изумите в колко големи молове можете да се изгубите. Сградите са с типичен комунистически дизайн – мрачни, груби и високи. Huawei кампусът пък, където прекарахме по-голямата част от дните си там, е голям може би колкото Студентски град – от сграда до сграда се придвижвахме с автобуси.

Ventsi-China-Pic

Най-хубавото място в Шенжен е паркът Window of the World – туристическа дестинация, в която можете да се нагледате на умалени модели на световни атракции като Айфеловата кула, Лувъра, Двореца на китайския император и други. Можете да видите също типични китайски къщи и статуи, както и да присъствате на атракцията на вечерта – интересна комбинация от театър, цирк и китайска опера. В представлението участват около 200 души, които танцуват, пеят, правят каскади, яздят коне и жонглират с огън. Определено това попада в топ три най-интересни неща, които съм видял тази година.

Шанхай

Шанхай пък е истинският мегаполис в Китай – 30-милионен град с едни от най-високите небостъргачи на света. Центърът е нещо невероятно – неон и сгради с модерен, западноевропейски дизайн. Фактът, с който ни изненада нашият гид, бе, че в центъра на Шанхай цените на апартаментите могат да достигнат 28 000 долара на квадратен метър.

Колкото до обстановката, направи ми впечатление следното нещо – почти никой там не спазва светофари и пешеходни пътеки. Всеки пресича на червено, а колите си свирят и се засичат постоянно. Хората там карат много скутери и най-интересното е, че дори не ги карат на улицата. Точно така – мога да преглътна факта, че докато пресичам ми свиркат постоянно, но това, че моторите се движат по тротоарите, е прекалено.

Освен че разгледахме огромна част от работната среда и централите на Huawei, нашите домакини ни посрещнаха в много интересна и любопитна обстановка. Тя важи не само за шанхайските магазини, търговски улици и небостъргачи, ами и за това, което може би ви е най-любопитно – ресторантите. Точно така – източната кулинария ми направи невероятно впечатление. От големите, изискани места за хранене, където за всяка маса има отделен гардероб за багаж; през т.нар. hotpot – ресторант, в който сам си готвиш; до ресторантите с вечерна програма тип китайска народна опера.

Ventsi-China-Pic-1

Местата, за които трябва да се оглеждате, когато посещавате Китай, са търговските улици, техно моловете, където продават всякаква електроника, китайският пазар за всичко (намира се в Шанхай и всеки знае за него, нещо като Илиянци, но под земята) и разбира се, ресторантите. Освен това в Шанхай има улица, на която се помещават само заведения за хранене и салони за еротичен масаж… да…

Кухня

Както можете да се досетите, кухнята няма нищо общо с китайското, което сме свикнали да ядем в България. Това, което първо прави впечатление, е, че оризът и спагетите не са основна част от менюто. Китайците наблягат доста на пиле, телешко и морски дарове. Най-интересните за мен ястия бяха змиорката, консервираната медуза (да!) и царевичната супа с раци. Една типична вечеря в Китай пък протича по следния начин:

 • аперитив: чай, ядки и китайски ябълки (с костилка!)
 • предястия: пиле, скариди, салати, риба
 • основни: патица по пекински, мляно телешко в оризови хлебчета, спагети със скариди, ориз, различни видове риба, миди, рапани и т.н.
 • десерти: най-вече плодове, между които пъпеш, диня и питая; пудинг от хляб, пудинг от кокос, пудинг от манго и др.
 • някъде между всички тези неща се помещават бира, червено вино и китайска водка, която се пие на шотове

Това е само малка част от нещата, които вкусихме там, но едно е сигурно – ако посетите някое място, където сервират различни видове шейкове, не пропускайте този с чай, прясно мляко и боб!

И така…

Пътуването ми до Китай не беше достатъчно дълго, за да мога да разгледам всичко. Това не може да стане дори и с двуседмичен престой. Въпреки това смея да твърдя, че прекараното време там бе едно от най-забавните и интересни преживявания, които съм имал. С ръка на сърцето мога да кажа, че всеки трябва да изпита подобно нещо. Източната култура е приказна – ще ви омае и оплете в мрежите си и няма да пожелаете да си тръгнете.

 

Автор: Венци Димитров
Редактор: Петя Герова
Видео: Luba6ky
Начална снимка: Luba6ky

3 Коментари

 1. Виждам, че ти е харесало и на мен ми хареса статията. Обаче, май си се помъчил да предадеш прекалено много неща в малка статия. Можеше статията да е малко по-голяма.
  П.С. Много ми се иска да посетя Южна Корея, но е адски скъпо.

 2. Преживяването беше толкова – не знам как да го нарека – че няма да успея да го предам в каквато и да е статия… Трябва да се изживее.

  Пожелавам да ти се сбъдне пътуване до Южна Корея. Определено би било невероятно.

 3. Една от любимите ми статии тук, пак си я прочетох. Видеото май после сте го добавили.

Comments are closed.