LTE мрежите по света се развиват неимоверно бързо и все повече оператори предлагат 4G смартфони. Потребителите в някои държави имат това за даденост, но нека напомним, че в България имаме 4G от съвсем скоро. Това не пречеше на операторите тук да предлагат 4G смартфони много преди това, разбира се. Но нещата не стоят така по цял свят.

Според Международната корпорация за данни (IDC), тази година се очаква покачване в доставките на 4G смартфони с 21,3% спрямо миналата. За 2015 година данните сочат доставени над 967 милиона смартфона с 4G възможности, докато за тази година бройката се очаква да достигне поне 1,17 милиарда.

Развиващите се държави имплементират LTE в своите мрежи, докато операторите предлагат все по-добри и по-добри оферти за бърз мобилен интернет. При сертифицирането на 4G, Южна Корея бе първата, която пусна такава мрежа на своята територия. Очаква се също така и те да са първите пуснали 5G, като това е планирато да съвпадне със Зимните олимпийски игри през 2018 година.

Като цяло доставките на смартфони не са се увеличили много – само с около 0,6 процента година за година, до 1,45 милиарда за 2016. Това лесно показва до каква степен смартфоните са част от нашия живот.