Пазарът за умни часовници не е това, което всички си мислим. Това излиза от доклада на изследователската агенция IDC, които докладват спад от 51,6% в доставките на носими устройства за третата четвърт на 2016 година. Цифрите сочат 2,7 милиона доставени часовника за третото тримесечие на тази година. Сравнено с 5,6 милиона за същия период през 2015, това е огромен спад…

Не е ясно защо доставките спадат толкова, но видно е едно — изглежда да имаш учен часовник не е приоритет за повечето хора. IDC сочат, че Apple отново водят със своя Apple Watch (1,1 милиона устройства). След тях са Garmin (600 000) и Samsung (400 000). Цифрите обаче може би са малко изкривени, тъй като Apple Watch излезе точно по време на третото тримесечие миналата годира и не дава пълна информация за продадените часовници. За тази година важи същото, тъй като Series 2 е на пазара от две седмици преди края на тримесечието.

Според IDC, четвъртото тримесечие също ще бъде оглавено от Apple. Тогава ще имаме още по-пълна инфорация, тъй като Apple Watch Series 2 ще се е наложил на пазара. За догодина пък може да имаме изненади, тъй като Google смята да се вслючи в играта. Ще видим.