Apple executives jony ive, джони айв

Apple обяви, че Джони Айв e повишен до длъжността главен директор по дизайна, като това е нова позиция, създадена специално за него. Преди това Айв заемаше поста старши вицепрезидент по дизайна, работейки както по хардуера, така и по софтуера. Apple казва, че той ще продължи да отговаря за екипите, занимаващи се с потребителски интерфейс и индустриален дизайн, но сега отделите ще бъдат поети от дългогодишните служители на Apple Ричард Хоуарт и Алан Дай.

Ричард Хоуарт вече е визепрезидент на индустриалния дизайн, като неговият фокус е върху хардуера. Той е бил част от екипа, работещ по iPhone още от първото поколение на устройството. Алан Дай пък вече ще заема длъжността вицепрезидент на дизайна на потребителския интерфейс, който покрива както десктоп, така и мобилни устройства. Дай имаше ключова роля в редизайна на iOS 7, както и по работата върху Watch OS.

Сред новите задачи на Айв ще бъде дизайнът на новия кампус на Apple, както и физическите магазини на компанията. 9to5Mac публикуваха имейл от Тим Кук до служителите на Apple, в който се казва, че „Джони ще продължи да бъде отговорен за нашия дизайн, фокусирайки се изцяло върху нястоящите дизайнерски проекти, нови идеи и бъдещи инициативи. На 1 юли той ще предаде ежедневните си управленски отговорности на Ричард Хоуарт, нашият нов вицепрезидент на индустриалния дизайн, и Алан Дай, нашият нов вицепрезиден по дизайна на потребителския интерфейс.“

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS