Всеки е изпадал в подобна ситуация – трябва да ъпдейтнете приложения на телефона си, или пък да инсталирате най-новата версия на операционната система. Само че има един проблем – нямате достатъчно свободно място във флаш паметта на устройството. Чувството, което човек изпитва в този момент, трудно може да се сравни с някое друго. С малко труд обаче, тази досадна пречка би могла да бъде заобиколена, така че да продължите да използвате телефона си по предназначение. Нека да разгледаме решенията, които можете да имате предвид, когато освобождавате място от паметта на телефона си.

Първата и най-важна стъпка е да погледнете какво точно заема място в телефона ви. Ако ползвате iPhone от Apple, това може да стане в Settings > General > Usage > Manage Storage. При Android пък, секцията е Settings > Storage или Settings > More > Storage.

ios-storage-settings

Следващата ви стъпка съответно, ще зависи от това, което откриете там. Ако сте геймър и имате доста големи игри, то най-добре ще е да ги дейнсталирате поне докато не освободите достатъчно място. По-късно можете да ги върнете обратно на устройството. Приложенията, без които не можете, оставете за по-късно, а преди това обърнете внимание на галерията.

Снимки и видео

Най-честа пречка за допълнително свободно място всъщност се явяват многото снимки и видеа в масата устройства. Ако сте от хората, които не ползват облачни услуги, можете просто да свържете телефона си с компютър и да прехвърлите важните си изображения и видео материали на него. Ако ли пък не, просто използвайте някоя облачна услуга за това – най-новото решение е Google Photos, където Google ви дават неограничено пространство за съхранение на снимки и видео. Други подобни решения са Dropbox, OneDrive и iCloud от Apple.

google-photos-device-photos

Повечето облачни услуги не предлагат автоматично чистене на пространство след бекъп на снимки. При Google Photos има лесен начин да изтриете вече синхронизираните файлове от вътрешната памет на смартфона си – просто отидете в менюто на приложението и от там в Device folders. Намерете папката със снимки и изберете тези, които искате да изтриете. Когато са маркирани, натиснете меню бутона и след това Delete device copy. Това ще изтрие снимката/видеото от устройството ви, но не и от облака.

При iCloud ситуацията е малко по-особена, тъй като там нямате възможност да изтриете снимките без да ги премахвате от облачното си пространство – бъдете внимателни.

Файлове

Сега след като сме се справили със снимките, време е да погледнем папките в паметта на телефона. Това се отнася най-вече към смартфоните с Android, тъй като при тях можете да откриете файлове в Downloads папката, или в някои други папки ако сте местили нещо наляво-надясно. Изтрийте всичко излишно. Ако все още имате важни за вас файлове, задръстващи вътрешната памет, то запазете ги в облачната услуга, която ползвате. Отново, вариантите са много – Dropbox, Google Drive, iCloud, Copy, OneDrive и т.н.

google-chrome-browsing-dataБраузър

Друг проблем може да се окаже браузърът, който ползвате. Ако сърфирате постоянно, то кеш паметта и бисквитките могат да заемат голямо място на телефона ви. Влезте в настройките на съответното приложение за интернет браузинг и отидете на „История“. Там ще имате възможност да изчистите данните, като обаче внимавайте какво избирате – изчистете историята, кешът и бисквитките; оставете паролите и формите.

Кеш паметта на браузъра ви обаче не е единствената, която може да създаде проблем. Всяко едно приложение, което ползвате, пази свои временни файлове, данни и кеш памет, които се натрупват с времето. Големината им зависи от честотата, с която ползвате приложението, но общо взето може да се натрупа в количества. За това сега трябва да се върнем на първата стъпка (приложенията) и да я разгледаме по-подробно.

Приложения (отново)

Когато говорим за паметта на всяко едно приложение по отделно, iPhone потребителите в известна степен остават с това, с което са – или изтриват цялото приложение, или то остава на телефона така, както е. При Android обаче има решение. Когато отидете в Settings > Applications ще видите кои приложения android-app-dataзаемат най-много място. От тук насетне просто трябва да влезете във всяко едно по отделно и да изтриете кеш паметта му. Внимавайте обаче – изтрийте само кеш паметта, без да пипате тази, обозначена като data (вижте снимката вдясно). Това са данните на съответната апликация, които ако изтриете, може да попречите на работата ѝ или пък да премахнете важна информация от нея.

В края на крайщата, ако всичко по-горе не е помогнало за освобождаване на достатъчно място, то има още едно решение, главно насочено към потребителите на Android – можете да прибегнете към използване на приложения за чистене на временни данни от смартфона ви. Най-ползвани в случая са CCleaner и Clean Master. Тези апликации ви помагат да триете автоматично кеш памет, временни файлове, история на браузъри и тем подобни от устройството си. Чрез тях това става много бързо и лесно, отзивите на потребителите за което са повече от добри. Аз лично също ги ползвам и съм много доволен. При средно включване на такъв тип приложение веднъж на месец, можете да постигнете около 500MB (или повече) изтрити кеш памет и временни файлове.

За финал?

В крайна сметка, ако нищо от това не е помогнало (например телефонът ви фабрично е с малко памет, или пък нямате SD карта), то решението е само едно, когато той се задръсти – reset. Така ще получите празен телефон с достатъчно място, че да започнете работа наново. Проблемът е само един – приложенията и данните ви няма да са на него. Reset командата изтрива всичко от устройството, така че направете бекъп преди това (чрез облачна услуга или през връзка с компютър). Менюто за връщане на фабрични настройки за Android се намира в Settings > Backup and reset или Settings > Accounts > Backup and reset. При iOS пък то е в General > Reset > Erase All Content and Settings.

Е, това беше. Надяваме се това кратко ръководство да ви е помогнало по един или друг начин. Ако имате въпроси, или пък искате да добавите нещо, чувствайте се свободни да го направите в секцията с коментари по-долу.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS