Лично аз доста често получавам този въпрос от приятели и познати. Самата тема е доста обширна и, разбира се, възможностите са безброй много. Мисля, че няма нужда да ви отегчавам с някакви технически писания или философски разсъждения. Смятам да ви представя моята гледна точна по темата кратко и ясно.

Технологиите при фотоапаратите са както при мобилните телефони – развиват се с бързи темпове и еволюират. Всеки фотоапарат ни дава предимство в една ситуация и съответно не ни е удобен в друга. За да не навлизам в прекалено много разсъждения, нека да разделим фотоапаратите на два вида. Едините са DSLR фотоапарати (огледално рефлексни), а другите са компактните фотоапарати. За тези, на които не е ясно какво точно е DSLR фотоапарат, следващите няколко реда ще са полезни.

[lquote]Какво представлява DSLR[/lquote]DSLR е съкратено от Digital Single-lens Reflex camera, но всички си го знаем като DSLR camera. В превод това е цифров огледално-рефлексен фотоапарат. При DSLR фотоапаратите светлината преминава през обектива и се проектира на огледалото, което се намира във фотоапарата, зад обектива, а самото огледало отразява образа и ние го виждаме във визьора. Когато натиснем спусъка на фотоапарата, за да направим снимка, огледалото се вдига и светлината има достъп до сензора, който в последствие ни дава готовата снимка. Надявам се, че съм направил прилично обяснение на принципа на работа при тези фотоапарати. Ако не съм, то ще се радвам, ако по-големите специалисти в областта да имат милост :).

Тъй като започнах с DSLR-ите, смятам и да продължа с тях. В момента те имат голяма популярност у нас, ако съдя по хората, които виждам на улицата. Може би цената им е вече по-достъпна, а може и просто хората да си мислят, че когато имат такъв апарат ще правят по-добри снимки и ще изглеждат професионалисти. Това също е обширна тема и по-добре да не навлизам в подробности, за да не се заформи някой голям спор.

[cquote]Nikon D40 ми отвори очите за DSLR-те[/cquote]

Какви предимства ни предоставят DSLR фотоапаратите? Ще ви разкажа моят пръв досег с такъв апарат. Беше може би преди 6 години, ако не и повече. Фотоапаратът беше Nikon D40, който доколкото имам спомен по онова време тъкмо беше излязъл на пазара и беше на сравнително достъпна цена. Честно казано в мига, в който го видях, поисках такъв. Дотогава бях виждал на живо само малките компактни фотоапаратчета, с които всички бяхме свикнали. Разбира се, твърде любопитен, веднага го взех и започнах да го разглеждам. Тогава ми се струваше най-сложното нещо на света, с толкова много копчета. Сега, като погледна снимки на този фотоапарат, всъщност копчетата ми идват малко, но както и да е. Бяха ми нужни няколко минути да разбера как се включва и след като го включих изстрелях въпроса „Откъде се зуумва (приближава) кадъра?“. Тогава така и не разбрах, защо реакцията от другата страна беше смях, но години по-късно осъзнах, след като имах същата ситуация, но питаха мен.

Основното предимство на DSLR фотоапаратите е, че могат да сменят своята оптика. Почти всички марки имат голяма гама от обективи и можете да избирате на воля, според нуждите ви. Нека да се върна към въпроса със зуумването. При тези фотоапарати така нареченото зуумване се прави от самия обектив, стига той да е варио обектив. Тук нека само да вметна, че обективите са два вида – фиксирани (твърди) и варио (зуум). При едните фокусното разстояние е фиксирано и ако желаете да се приближите или отдалечите от обекта, ще трябва да ползвате вграденият ви зуум – краката J. При варио обективите приближаването става от някои от ринговете на самия обектив.

Освен смяната на обективите, DSLR фотоапаратите ни дават, разбира се, и по-качествена картина. Това естествено, в най-основната си част, е и благодарение на по-големите сензори, които се ползват от производителите. Много потребители смятат, че колкото повече мегапиксели е техният апарат, толкова по-добре ще снима. Тук е момента да ви разочаровам и да ви кажа, че това не е така. Да, повече мегапиксели е добре, но това няма да направи кадъра ви по-качествен. Главно мегапикселите ще ви послужат в пост обработката на снимките, за да може да си изрязвате на воля или ако решите да принтирате.

[cquote]С един DSLR имаме високо качество и неограничени възможности[/cquote]

Ако трябва да опиша DSLR апаратите с няколко думи то те биха били следните – бързина, качество и неограничени възможности. Като минус мога да кажа, че те са доста обемни, тежат и след дълга употреба натоварват ръката, но качеството си има цена. В някои ситуации, ако искате да сте по-дискретни, ще срещнете трудности, т.к. при вдигането на огледалото и свалянето му се чува един доста специфичен шум, който в някои ситуации е доста дразнещ.

За да не изглежда, че пропагандирам DSLR-ите нека да кажа, че има и компактни фотоапарати, които са с много опции и ръчни настройки. Лично аз започнах с фотографията от компактно фотоапаратче, с което и до ден днешен твърдя, че съм направил едни от най-добрите си снимки. За да не изглежда все едно преувеличавам следващите 3 снимки, които ще видите, са правени с него. Това са едни от първите снимки, които съм правил и след това, тотално се бях влюбил във фотографията.

Дори с компактен фотоапарат можете да направите прекрасни снимки. Важно е да знаете какво точно искате да заснемете. Въпреки че кадърът би излязъл с по-лошо качество, ако сте уловили точния момент това е без значение. Преди години имаше изложба в София на снимки направени с iPhone от българин, който беше обикалял из света. Снимките бяха уникални, макар и след обработка. Това ви го казвам просто за пример, за да разберете, че не всичко се свежда до скъпата техника.[rquote]И малкият апарат не е за подценяване[/rquote]

Плюсът при компактните апарати идва още от името им. Те наистина са компактни, удобни и лесни за употреба. Имал съм ситуации с два висящи DSLR-а на врата ми и съм вадил компактното фотоапаратче, за да уловя момента. Цената също им е по-приемлива, особено с нашите уникално високи заплати. Технологиите са толкова напреднали, че вече компактните фотоапарати от по-висок клас, които всъщност също може да разделим на класове, се доближават по-качество на снимките до някои DSLR фотоапарати.

За мен цялата идея на фотографията е да уловиш момента, който ти е направил впечатление и да го пресъздадеш чрез снимката. Буквалният превод на думата фотография е „рисуване със светлина“ и техниката е без значение, стига да успеете да „нарисувате“ този момент.

Съветът ми е преди да закупите фотоапарат да си зададете следния  въпрос:  „За какво ще го използвам?“. Ако успеете да си отговорите, то ще знаете дали имате нужда от компактен фотоапарaт или от DSLR. Единият ще може да ви бъде под ръка винаги, но да ви ограничава на моменти, а другият ще ви дава безброй възможности, но ще ви е неудобен в дадени ситуации. Също така е хубаво да отидете на място в някой магазин за фото техника, за да добиете представа за големината им.