Снимка: NASA

Според ново проучване, решенията взети на конференцията за климата в Париж миналата година може да не са достатъчни за ограничаване на последиците от глобалното затопляне. Това твърдят учени от Програмата за околната среда на ООН (United Nations Environment Program). За да ограничим влиянието си върху планетата, трябва да направим така, че температурата да не се повиши с повече от 2 градуса (до които сме почти достигнали). Според учените обаче, малко вероятно е това да се случи и дори те очакват да преминем границата от 3 градуса над температурите преди индустриалната революция.

Данните сочат, че тези три градуса увеличение могат да бъдат достигнати до 2030 година и връщане оттам няма да има. До такава разлика в температурата ще доведат емисии от между 54 и 56 гигатона въглероден диоксид на година. Към момента цялото човечество изхвърля в атмосферата около 42 гигатона.

Учените към ООН предупреждават, че дори и да спазим парижкото споразумение, има доста голям шанс вече да сме причинили достатъчно вреда, която да не може да бъде поправена. Юли месец 2016 година бе най-горещият месец в историята, а през септември нивата на въглероден диоксид достигнаха заветните 440 частици на милион — това ще рече, че на всеки милион молекули във въздуха, 440 са въглероден диоксид. Това може да не ви се струва много, но всъщност е точно обратното. Специалисти твърдят, че може би скоро няма да можем да намалим това количество.

Това не значи да се откажем да спасим човешката раса и планетата. Нужно е да се направи нещо и то бързо, това е ясно. Но с мироглед като сегашния ни, нещата не изглеждат добре…

Имате още няколко дни да изгледате „Преди потопа“ (Before the Flood) — документалния филм за глобалното затопляне на National Geographic и Леонардо ди Каприо. В края на седмицата излъчването му в YouTube ще бъде спряно.

https://youtu.be/x-dlKVp1vIc