https://www.youtube.com/watch?v=k0kSMnG6Lik

Очертава се студена зима за братята руснаци. Вчера, след като според източници, е използван грешният вид грес за колесниците на самолет Туполев-134, полет от Игарка, Красноярски край в Арктика, беше забавен. Решението? Пътниците слизат и бутат самолета.

Може да ви се е случвало да бутате колата си или да помогнете на някой непознат със същото. Дори може да ви се е случвало да трябва да бутате тролей на спирката, след като пръчките му са застанали точно на прекъсвача и не може да тръгне (на мен ми се е случвало… два пъти). Но надали ви се е налагало да бутате самолет, понеже е замръзнал на пистата, така че да не може да помръдне. Все пак едва ли живеете на -50 градуса по Целзий, колкото е било вчера в Игарка, от където е излитал самолетът на руската компания UTair.

Седемдесет и четири пътника и седем души от екипажа са слезнали, забулени в кожуси, шапки и ръкавици, за да побутнат малко самолета, преди да се отлепи от пистата и трактор да свърши останалата работа. Различни коментари в интернет обаче твърдят, че всичко това е театър колкото за пред камерите. Не знам дали това е с цел да се направи поредното viral клипче, само знам, че не се учудвам. Слушал съм какви ли не истории и слухове от Арктика, дори лично мои роднини са били там и мога да ви кажа че -50 градуса си е топличко за там.

Както и да е, малко по-късно самолетът е излетял и след няколко чака и около 800 километра по на юг е кацнал благополучно. Проблемът обаче е друг – според Оксана Горбунова, прокурор от тамошната служба, трябва да се проведе разследване, за да се разбере защо пътниците са слезли от самолета на пистата, при положение че това е изрично забранено. По нейни думи, бутайки самолета, те могат да повредят някоя външна част и по този начин да застрашат полета.