snimka Daticum data center

Българският център за данни „Датикум“ АД направи изключително сериозна инвестиция по внедряването на Flash SSD Storage в своята „облачна“ инфраструктура. Технологията се различава от традиционните твърди дискове по това, че не разполага с движещи се части, а използва NAND-базирани флаш чипове и вграден процесор, чрез който се изпълняват операциите по четене и писане от паметта. „Датикум“ АД е част от групата на „Сирма Груп Холдинг“ АД, , която планира скорошно първоначално публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ-София).

„Най-осезаемото проявление на предимствата на Flash SSD Storage е във времето, нужно за обработване на информацията. Така, например, ако допуснем, че много пъргав човешки мозък работи като Flash SSD Storage и отговаря на въпроса „Как си?“ след 1 секунда с „Добре съм“. То на друг не толкова трениран мозък, но еквивалентен на обикновените SAS HDD, ще са му необходими 12,30 часа, за да отговори. А представяте ли си разговора да се състои от милиони въпроси и отговори?“ – обясни Техническият директор на Датикум АД Милен Николов.

Предимствата на Flash SSD Storage, в сравнение с използването на традиционните твърди дискове (HDD), включват възможност за обработка на голям обем от входно-изходни операции (IOPS), намалено потребление на процесорен ресурс, по-висока производителност, висока скорост на трансфер на данни, ускорено компилиране на файлове, по-бърза обработка на видео изображения, както и ускорено зареждане на клиентските системи. Тези предимства превръщат Flash SSD в най-подходящата технология за критични бизнес системи и приложения, интензивна работа със сървъри за бази данни, индексиране, обработка на логове и големи файлове, поддръжка на портали с високо потребление, както и на системи за управление на бизнеса от клас ERP (Enterprise Resource Planning).

„Именно желанието да съдействаме на нашите клиенти в справянето с предизвикателствата, пред които се изправя бизнесът им, се оказа решаващо за направената инвестиция. Flash SSD Storage е отговорът на клиентските нужди от пространство за съхранение на динамична информация и по-бързо обработване на входно-изходните операции, от увеличаване на продуктивността, а също така и на скоростта при достъпване и предоставяне на динамично съдържание от различни бази данни“ – допълва Росен Маринов, Изпълнителен директор на Датикум АД.

Кои са „Датикум“
Датикум, част от Сирма Груп Холдинг, е създадена през 2008 г. с цел да отговори на нарастващото търсене на дейта центрове от международен клас. За разлика от традиционните центрове за съхранение на данни, Датикум предоставя пълната гама управляеми услуги – облачни сървъри, отдаване под наем на хардуерни сървъри и оборудване, колокация, изграждане и поддържане на частни облачни системи, системна интеграция и поддръжка. Използвайки услугите на Датикум АД, клиентите намаляват драстично разходите си за изграждане и поддръжка на своята ИТ инфраструктура.

Кои са “Сирма Груп Холдинг” АД
„Сирма Груп Холдинг“ АД е холдингова компания с над 23-годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. В групата работят над 300 опитни софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента. Сирма има експертиза и дългосрочни клиенти в някои от най-иновативните сфери на софтуерната индустрия: семантични технологии, мобилни приложения, ERP (Enterprise Resource Planning), BI (Business Intelligence), финансови, банкови и разплащателни услуги, електронно правителство.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS