2013-06-15 19.06.01
Събота, протести пред Министерския съвет

В петък, десетки хиляди българи от цялата страна излязоха по улиците, за да протестират срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и ранните решения на кабинета „Орешарски“. Само в столицата, броят на събралите се надминаваше обявените от МВР 10,000 души.

[cquote]Сред милиард фейсбук потребители, българите първи използваха хештгове за организиране на масови протести из цялата страна[/cquote]

За четири часа, близо 50,000 човека се организираха на протест в София, Бургас, Варна, Пловдив, Велико Търново и други български градове, използвайки фейсбук групата „Не искам Пеевски за шеф на ДАНС!“. Протестните действия продължиха в събота от 18:30 часа по обявените в групата места. Много повече протестиращи се събраха през втория ден, в очакванията си за оставка на кабинета „Орешарски“. Верятно над 20,000 в столицата.

Събота, протести пред Парламента
Събота, протести пред Парламента

Но любопитното тук бе друго – българите са първите потребители на Facebook, които организираха масови протести с помощта на новите хештагове в социалната мрежа.

Хештагът #ДАНСwithme бе непрестанно използван от разпространяващите информация за събитието граждани както във Facebook, така и в Twitter. Според анализ на TweetReach.com, туийтовете за протеста са достигнали до немалките 9,000 потребителя (първи ден) и 16,000 (втори ден), въпреки че мнозинството от протестиращите граждани (над 66,000) се обединиха чрез Facebook.

Обсег на хештага в Twitter (Петък, ден първи)

hastag

Обсег на хештага в Twitter (Събота, ден втори)

day2