дрон стадион

Каквото и да си говорим, дроновете са страхотни и тепърва ще откриваме нови и нови начини за използването им. Същевременно обаче те вече се превръщат и в сериозно предизвикателство за регулаторните органи в редица страни по света, а използващите ги откриват, че могат да се окажат извън закона по най-неочаквани причини.

Във Великобритания например 42-годишният англичанин Найджъл Уилсън е обвинен, че е нарушил закона за въздухоплаването девет пъти, като е управлявал дрон над редица големи британски футболни стадиони и над сгради в центъра на Лондон.

Първоначално той е обвинен в 17 нарушения, но някои от тях са отпаднали поради липса на доказателства. За други обаче такива са открити и Уилсън не се е измъкнал без последствия. Той е осъден да заплати глоба от 1800 паунда. В допълнение към това съдът постановява, че провинилият се няма право да закупува безпилотни летателни апарати през следващите две години.

Обвинението срещу Уилсън е за „непроследяване на летателната траектория, което е предпоставка за катастрофа”. Според закона дроновете не са забранени във Великобритания, стига този, който ги управлява, да поддържа постоянен визуален контакт с пуснатия от него дрон. Всички операции извън тази дистанция или над зони със сериозно струпване на хора трябва да бъдат одобрени от въздухоплавателните власти.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS