Българският късометражен анимационен филм „Сляпата Вайша“ (Blind Vaysha), който бе номиниран за награда Оскар, така и не успя да донесе първа златна статуетка в страната ни, тъй като бе изпреварен от Piper. Това обаче не бива да ни отегчава, защото да бъдеш номиниран за награда на Филмовата академия е изключително престижно само по себе си.

След като вчера вечерта „Сляпата Вайша“ бе излъчен по БНТ, той бе пуснат за свободно гледане в YouTube, където сега цял свят има достъп до него. Към момента на писане на този материал, видеото е номер 11 в набиращи популярност (trending).

„Сляпата Вайша“ е режисиран от Теодор Ушев и е адаптация на разказа със същото име от българския автор Георги Господинов, част от неговия сборник „И други истории“. Осем-минутната продукция разказва за Вайша — момиче, което с едното си око вижда в бъдещето, а с другото в миналото, докато завинаги е сляпа за настоящето. Българският вариант на филма (излъчен снощи по БНТ) е с гласа на актрисата Теодора Духовникова.

Ако искате да се запознаете и с разказа, вдъхновил филма, по-долу можете да чуете аудио запис на „Сляпата Вайша“ от Георги Господинов, предоставен от audioknigi.bg (чете актьорът Стоян Алексиев).