Google са известни с интересните си и понякога странни начини на подбор на нови служители. Всички знаем това и без съмнение много от вас винаги са се чудели какво е да се изправят пред HR специалист и да му бъдат задавани учудващи въпроси без очевиден отговор.

Е, вече можем да симулираме нещо такова. Консултантът Люис Лин е събрал 140 от най-невероятните въпроси, които Google са задавали на евентуални нови служители в интервюта. Много от тях всъщност са забранени от компанията поради прекалената си сложност. Най-странните от тях са подбрани от IFLScience за всички, които искат да се опитат да отговорят на тях.

По-долу ще намерите 15 от възможно най-сложните въпроси някога задавани в интервю от Google. Напомняме, че някои от тях нямат отговор и целта им е да покажат начина на мислене на кандидата. Вижте ги, преведени на български (оригиналните английски въпроси вижте в IFLScience):

1. Колко пари бихте казали че струва измиването на всички прозорци в Сиатъл?

2. Защо капаците на уличните шахти са кръгли?

3. Трябва да проверите дали приятелят ви Боб има вашия правилен номер, но не можете да го попитате директно. Трябва да напишете въпроса си на лист хартия, който да дадете на Ева, която да го занесе на Боб и да върне отговора на вас. Какво трябва да напишете на листа, освен въпроса, за да сте сигурни, че Боб ще може да разчете съобщението и Ева няма да може да види номера ви?

4. Колко специалисти по настройване на пиано има на света?

5. Всеки мъж във градче със 100 женени двойки е изневерил на жена си. Всяка жена в града веднага разбира когато мъж (различен от нейния) е изневерил, но не знае кога собственият ѝ съпруг ѝ е изневерил. Градът има закон, според който не позволява изневярата. Всяка жена, която може да докаже, че съпругът ѝ е изневерил, трябва да го убие на същия ден. Жените от града трябва винаги да се подчиняват на този закон. Един ден кралицата посещава града и обявява, че поне един мъж е изневерил на жена си. Какво ще стане?

6. Един човек бутал колата си до хотел и изгубил всичките си пари. Какво се е случило?

7. Колко пъти в деня стрелките на часовника се застъпват?

8. Колко прахосмукачки се произвеждат на година в САЩ?

9. Обяснете какво означава/защо е важен „dead beef“.

10. Ако един човек набере определена серия цифри на телефона си, какви са възможните комбинации от букви (намиращи се на бутоните), които ще се получат?

11. Смаляват ви до размерите на стотинка, като правят това пропорционално и с масата ви, така че плътността ви да се запази. Хвърлят ви в празен блендер. След 60 секунди ножовете ще започнат да се въртят. Какво ще направите?

12. Колко топки за голф могат да се поберат в училищен автобус?

13. Обяснете с три изречения какво е база данни на 8-годишния си племенник.

14. Трябва да стигнете от точка А до точка Б. Не знаете дали ще можете да стигнете. Какво трябва да направите?

15. Заедно с приятел сте на купон, като присъстват общо 10 души (заедно с вас). Приятелят ви се басира, че ще ви даде по 1 долар за всеки човек със същия рожден ден като вас, който намерите. Също така, за всеки човек, който приятелят ви намери и няма същия рожден ден като вас, трябва вие да му дадете 2 долара. Ще приемете ли облога?

2 Коментари

Comments are closed.