Мисията на „Хъбъл“ продължава да се отплаща на NASA. Вчера агенцията съобщи, че екип от астрономи, които са използвали космическия телескоп, са забелязали огромни количества вода, които изглеждат сякаш изригват отнякъде на Юпитеровата луна Европа. Струите достигат няколко стотин километра височина и след това падат на повърхността. Като вземем предвид, че спътникът на огромната планета е покрита със дебел километри слой лед, можем да смятаме, че на него се намират мощни гейзери.

„Океанът на Европа се смята, като едно от най-благонадеждните места в Слънчевата система, на което се надяваме да отрием живот “ – споделя Джоф Йодер, „Тези гейзери и изригвания, ако наистина съществуват, ще ни бъде много по-лесно да вземем проби от самия океан, понеже ще можем да ги намерим на повърхността на луната.“

Астрономът Уилям Спаркс и неговият екип в рамките на 15 месеца са направили 10 различни снимки на Европа, на 3 от които се виждат доказателства за тези водни изригвания.

Още през 2012 година екип от изследователи в Сан Антонио, също са открили следи от гигантските водни гейзери на Европа с телескопа Хъбъл. Само че тогава астрономите използвали ултравиолетовия диапазон, за да засекат признаци за потенциални изригвания във видимия спектър. Двете места заподозрени с наличието на гейзери съвпадат, но въпреки това NASA все още не смеят да потвърдят съществуването на такива.

Агенцията вече обмисля различни мисии, с които да може да изследва отблизо открития феномен. През 2018 когато излезе James Webb Space телескопът, NASA ще използва неговата инфрачервена камера, с която ще може със сигурност да потвърди съществуването на гейзерите. По-напред в бъдещето агенцията планира дори да изпрати сонда до Европа, с цел търсене на извънземен живот. Като единия вариант е тя да събере образци от водата от гейзерите, а другия вариант е да пробие дупка в леда и да иследва пряко окена на луната.