Снимка: Thales Alenia Space-Italy

През март за Червената планета потегли нова мисия с названието ExoMars. Тя е разработена и ръководена в сътрудничество между Европейската космическа агенция (ESA) и тази на Русия (Roscosmos). През октомври тази година в орбита около Марс трябва да пристигнат сателитът Trace Gas Orbiter, както и капсулата Schiaparelli EDM, която от своя страна ще се опита да кацне на повърхността. Планът беше през 2018 година да бъде изпратен и ровър, който да кацне и да бъде използван за много проучвания. Според нова информация директно от ESA обаче, този втори полет за сега се отлага за 2020 година.

Две години по-късно ще потегли ровърът на двете космически агенции, като причината е техническа, споменават от ESA. Нямаме повече информация за това какво точно е причинило забавянето, но няма причина да се притесняваме – Европейската космическа агенция и Roscosmos отиват на Марс, това е ясно.

Ровърът от ESA и Roscosmos ще бъде използван за проучвания на почвата на нашия съсед, за да можем най-накрая да установим дали на Марс има или някога е имало живот. Предстоят велики за световната наука години! Просто ще трябва да почакаме две години повече.