Снощи бе премиерата на дългоочаквания флагман на Samsung Galaxy S8. Шоуто беше на ниво и както винаги освен всички слухове, повечето от които се оказаха истина, имаше и няколко изненади. Една от тях беше именно новата Gear 360.

Версията, на 360-градусовата камера от Samsung, която излезе вчера е по-лека, по-малка и по-удобна за снимане, според компанията. Въпросът обаче е дали новият дизайн ще допринесе за заснемането на много добри 360-градусови видеа, или YouTube и Facebook ще са препълнени с нестабилизирани кадри.

Няма как да разберем, какво е чувството да снимаш с такава камера, докато не я тестваме самите ние. Стълбчето под самата камера може и да е доста добра идея. Като всяко нещо просто има своите плюсове и минуси. На края на гъбовидната камера има и гумен ринг, който позволява на потребителите да поставят устройството на различни повърхности и то да бъде стабилно.

Забележителното на Gear 360 (2017) е това, че тя може да снима 4K видео с резолюция 4096 x 2160 и също така е способна да прави онлайн стрийминг на 2K кадри.

Онлайн стриймингът първо се изпраща безжично до смартфон, към който е свързана камерата и след това се качва като „Live Broadcast“ или във Facebook или в YouTube.

Първата версия на Gear 360 беше добра, но имаше доста неща, които очевидно не бяха добре премислени. Например това, че трябваше да се използва голям триножник, за да се бъдат заснемани добри кадри. (Можете да прочетете всичко за нея тук.) Несъмнено тазгодишната камера е много по-добре направена, въпреки че, разбира се, има какво още да се желае.

Корейският гигант все още не е споменал нищо за цените на камерата, нито за това, кога точно ще излезе. Единственото, което казаха на премиерата беше: „пролетта“ и „ще бъде по-достъпна от предния модел (който струваше близо 700лв)“.

И най-важната разлика с Gear 360 (2016) – версията от 2017 работи с много повече смартфони. Всички най-нови мобилни устройства на Samsung, както и други телефони с Android, стига да имате Android 5.0 Lollipop, или по-нов, както и с най-новите iPhone-и.

Докато миналогодишната камера може да се счита като експеримент, който Samsung решиха да направят, версията, която излезе миналия ден, показва, че компанията е решила да направи 360-градусовите изображения и видеа по-достъпни за масата.