Лекарства и ваксини

Както всички знаем, в момента няма лечение за ебола. Доста хора успешно са оцелели, преборвайки вируса, но това е станало само и единствено благодарение на собствения им организъм и имунна система. Фармацевтичните компании в момента работят по няколко различни метода за създаване на ваксина срещу еболавируса. Засега няма успешен, но някои дават известни резултати. Сега ще ви запозная с част от тях. Преди това обаче ще е полезно да споменем също и че в следствие на епидемията много от забраните за тестване на нови лекарства във фармацевтичната индустрия са паднали, само и единствено с цел да се помогне на колкото може повече хора за възможно най-кратко време. Прескача се така нареченият trial testing – при този тип зарази няма как да се използва стандартният път за тестване на лекарства.

Антивирусни лекарства, които се тестват в момента са:

Head

Brain
  • Favipiravir – тества се в Япония и показва добри резултати при мишки.
  • BCX4430 – лекарство, което се разработва от BioCryst Pharmaceuticals и също в момента все още се тества върху животни. Очаква се в края на 2014 година да може да премине към клинично изпитване върху болни.
  • Brincidofovir е използван за лечение на първия американски гражданин, долетял от Либерия. Администрацията по Храните и Лекарствата на САЩ (FDA) е позволила вече да се тества безопасността на това лекарство.
  • Lamivudine се използва за третиране на ХИВ, но е потвърдено, че доктор от Либерия успешно го е приложил, в комбинация с антибиотици, върху 13 от 15 пациента, болни от ебола. Вирулозите обаче не са напълно уверени в това лекарство, тъй като то е изпитано върху много малък брой пациенти.
  • След успешно тестване върху мишки, JK-05 предстои да бъде приложен върху клиничните случаи в Африка. Разработва се съвместно от китайската компания Sihuan Pharmaceutical и Китайската Академия за Военно-медицински Науки.

Други варианти включват сложното използване на ДНК и РНК за предпазване от вируса, което е дало добри резултати при заразени примати; използването на антитела; преливането на кръв (или пречистен серум) от хора, преборили успешно еболата също се смята за възможен вариант. Един от начините за лечение също така е използването на индолинни алкалоиди – приемайки ги, болният човек дава на организма си вещества, които действат по нещо като обратния на вируса начин – тези вещества пречат на вируса да се размножава. Все още не знаем как точно работят те или как да ги превърнем във ваксина, но опитите продължават усилено.

Много се говори и за биофармацевтичното лекарство ZMapp, което е спасило животи в Африка. Състои се от моноклонални антитела на животни, чиито протеини са пренаредени, за да приличат на човешки антитела. Фармацевтичната индустрия обаче все още не е подложила медикамента на контролирани тестове, за да се установи безопасността и ефикасността му.

Няколко ваксини се разработват от около десет години насам, като никоя от тях все още не дава резултати. Има някои, които имат добри показатели при примати, но не са все още одобрени от FDA. Очевидно няма как в случая на тази зараза да се тества колко ефикасна би била имунизацията на здрави хора, затова фармацевтите разчитат на тестове с маймуни, които показват симптоми близки или еднакви с тези при хората.

През септември месец ваксината cAd3-EBO Z започва клинични тестове, като Националният Институт по Алергии и Инфекциозни Болести е избрал 20 доброволци. Университетът в Оксфорд, Великобритания пък ще тества върху три групи от по 20 души, с различни дози.

Има и други разработвани в момента ваксини, между които и такава, идваща от Русия. Руснаците твърдят, че са създали успешно ваксината Triazoverin, която може да лекува ебола и марбург вирусите. Твърдят също, че може да бъде готова за клинични тестове в Африка не по-рано от началото на 2015 година.

Интересен факт е, че според изследване от 2010 година 15% от населението на Габон има имунитет към ебола благодарение на антитела в организма си. Все още това се изследва, но може и да помогне в борбата с вируса.

И все пак, на фона на другите върлуващи опасни болести (някои от които все още без лечение), ебола изглежда така:

Снимка: NPR

От ХИВ на година умират около 1,2 милиона души. От малария – 600 000. Има много по-смъртоносни неща, от които да се страхуваме. Все още сърдечните болести са тези, които взимат най-много жертви. А морбили? Тя е почти 10 пъти по-смъртоносна от ебола.