Ебола извън границите на Африка

САЩ На 20 септември в САЩ пристига мъж на име Томас Дънкан, който пътувал от Либерия до Тексас. Симптомите започват да се появяват на 26 септември, но от болницата го изпращат да си ходи вкъщи (въпреки че им е казал, че е бил в Западна Африка). По-късно е хоспитализиран. Контактите му са следени в продължение на 21 дни. Самият Дънкан обаче умира на 8 октомври. Няколко дни по-късно е обявено, че двама от лекуващите го лекари са заразени с вируса и в момента се лекуват в изолация.

ИСПАНИЯ Двама лекари-доброволци – Мигел Пахарес и Мануел Гарсия Виехо – единият от които е бил в Либерия, а другия в Сиера Леоне, са евакуирани, тъй като са се заразили с вируса. Лекувани са в родната си държава, но почиват съответно на 12 август и 25 септември. На 6 октомври, тестове потвърждават че една от сестрите, която се е грижела за двамата заболели доброволци, също е заразена с еболавируса. На 19 октомври тя вече е добре и е обявена за здрава. Въпреки това в момента се наблюдават около 50 нейни контакта.

Снимка: MoBS Lab

Освен държавите, за които става въпрос, има и няколко, които са успели да изолират случаите си без опасност от заразяване – хората се лекуват в медицински изолирани отделения. Това са Франция, Германия, Норвегия, Швейцария и Великобритания.

Има обаче още една държава, в която в момента бушува епидемия – това е Демократична Република Конго. Там вирусът, който върлува, е от вида Zaire Ebola. След нужното разследване се установява че този бум няма нищо общо със субсахарския такъв. Според последните новини там случаите са 68, от които 49 са били с фатален край, а 269 контакта се следят.