А България?

Не помня вече къде прочетох притеснения коментар на един гражданин на нашата мила родина, който се страхува сирийските бежанци да не пренесат вируса в България. За него имам няколко думи – първо, Сирия е доста далеч от засегнатия район на Африка. Второ, сирийците влизат в нашата държава през Турция, която има доста добра здравна политика. И трето, Българският Национален Център по Заразни и Паразитни Болести не е останал безразличен към епидемията – на сайта им има три много полезни статии. Едната бе пусната в момента, в който се разбра, че еболавирусът се е превърнал в епидемия. Втората е информационна статия, на която трябва да обърнат внимание всички пътуващи. Третата пък гласи „ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ ПРИ ОБСЛУЖВАНЕ НА БОЛЕН/СЪМНИТЕЛНО БОЛЕН ОТ ЕБОЛА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ (Протокол за поведение)“. Прочетете ги, информацията наистина е полезна.

Още нещо – преди около седмица присъствах на форума за популярна наука Ratio, където лекция изнесе проф. д-р Тодор Кантарджиев, ръководител отдел „Микробиология“ към НЦЗПБ. Той ни увери, че Министерство на здравеопазването си върши работата. За пример даде точно сирийските бежанци, за които преди време имало слух, че може да пренасят някаква болест (не помня точно каква). При влизането им в държавата (ти, млади човеко, който си мислиш, че границите ни за бежанците са отворени – не, не са точно отворени) те са били изолирани и са им направени тестове. Оказало се, че всички са били имунизирани срещу болестта и нямало ни най-малка следа от нея.

Иначе да, България определено не е най-добре подготвената за борба с ебола държава, но щом държави като Сенегал и Нигерия могат да се справят, аз имам доверие в здравните ни работници. Все пак, да чукаме на дърво епидемията да не стига до тук.

Това е всичко, което трябва да знаете за ебола, плюс известно количество допълнителна информация. В края на краищата нека не забравяме – ебола е ужасна болест, която е погубила живота на много хора, но статистически погледнато начинът за заразяване не е чак толкова лесен – освен ако не сте заобиколен от болни, трябва да сте доста упорит, за да се заразите. Някъде пишеше, че светът е загубил борбата с ебола. Аз лично не съм съгласен – смятам, че СЗО си знае работата и прави всичко възможно да помогне на засегнатите държави. Както ви казах по-горе, да – вирусът е излязъл извън границите на Африка, но като цяло се смята за овладян (въпреки че на места информацията е противоречива. Има институции, които смятат обратното – че епидемията се разраства).

Снимка: Vox

 

Последни новинни от България:

На 20/11/2014 всички телевизии изригнаха с плашещата новина, че в България може би има болен от ебола мъж. Какво се случи в крайна сметка и трябваше ли това да бъде обявено по този начин? Ще опитаме да отговорим на тези въпроси.

Първо, нека не увъртаме и да успокоим всички – през нощта, около 04:00 часа, резултатите от кръвните тестове на мъжа са били готови – те са отрицателни за аминокиселините на ебола вирус. Това ще рече, че човекът не е болен от ебола. Всичко е наред.

Мъжът, на възраст около 60 години, преди три седмици се е върнал от Сиера Леоне и тук започват моите въпроси. Както вече коментирахме надълго и нашироко, Сиера Леоне е една от трите страни, в които бушува епидемията от ебола. Първият ми въпрос е какво е търсел този мъж там? Надали има кой да ми отговори, но очевидно не е бил доброволец от червения кръст. Иначе всички щяха да знаят, че се връща, което щеше да доведе до мигновената му изолация още преди 20 дни и задължителни изследвания още тогава.

Втори въпрос – защо никой не е обърнал внимание, че мъжът се връща от Сиера Леоне още на летището? Също така, нали летището ни е оборудвано с термо-камери, които да следят за температурата на пристигащите пътници? Събитията се развиват по следния начин – мъжът се връща, никой не обръща внимание откъде, една седмица всичко е наред. Вчера по новините казаха, че човекът не се чувствал добре около две седмици, не се хранел и така нататък. Друг въпрос, на който надали има кой да ми даде отговор, е защо не е потърсил лекарска помощ по-рано, при положение че се връща от Африка, огнището на болестта? Най-малко собствената му съвест би трябвало да го заведе директно в някоя от водещите болници, за да се разбере за какво става въпрос.

Важно: Искам да уточня, че нямам нищо против болния човек. Той няма никаква вина в случая и не се опитвам да го изкарам виновен или да го злепоставя по някакъв начин. Надявам се, от каквото и да се окаже, че е болен, да се оправи бързо, за да се върне при семейството си жив и здрав.

Продължаваме. От връщането си досега мъжът е контактувал с около 25 души, това казаха също снощи по новините. Всички негови контакти са били издирени и изолирани, което ми вдъхва доверие в здравната ни система и възможността ни да реагираме на извънредни ситуации.

Последното нещо, което искам да засегна, е принципът на действие на националните ни телевизии. Не мога да си го обясня, но е факт, че оправните ни журналисти всяха излишна паника в иначе и без това нервирания българин. Не мога да разбера защо трябваше да се прекъсват предавания за „извънредни репортажи“ с думите „Дами и господа, в България може би вече има ебола!“ Снощните действия на телевизиите и любимите ни журналисти бяха прибързани, необмислени и груби спрямо българския зрител. Който не е съгласен с мен, да си вдигне ръката.

Все пак мисля, че не трябваше да се действа така. Може и да не съм прав, но по-добрата идея според мен е да изчакат няколко часа, необходими за завършване на тестовете. След това, ако тестът е позитивен, да пуснат новина, за да се знае, че има ебола и наистина да има място за притеснение. Ако тестът се окажеше отрицателен, просто всичко да се размине мирно и тихо. Сега ще си кажете „Да, ама не трябва държавата да действа тайно от гражданите. Трябва да има прозрачност.“ Прозрачност не се прави така, драги приятели.

Вижте, не ме разбирайте погрешно – не искам да взимам никаква политическа или пък каквато и да е друга държавна страна. Smart News не е сайт с политически пристрастия или нещо подобно. Но Smart News е сайт за това, което вълнува мислещия и любопитния българин, българина на XXI век – всичко от технологии, през наука, култура, та чак и до архитектура. И мисля, че снощната драма, която се разигра по телевизията, ще накара всички нас да се замислим. Както казах – да, начинът, по който българският Национален център по заразни и паразитни болести реагира, ми вдъхва доверие за възможността за справяне с ебола, ако вирусът се появи, но от друга страна действията на нашите медии биха повлияли в такава ситуация и трябва повече да се внимава при пускането на подобни новини. Преценете сами…