JUMP-articleLarge-рекорд
Снимка: J. Martin Harris Photography/PSDC

Предизвикалият небивал медиен шум световен рекорд на Феликс Баумгартнер за най-високо свободно падане с парашут беше пратен в историята от един от топ мениджърите на Google. Името на новия рекордьор е д-р Алън Юстас, а постът му  е старши вицепрезидент на Google Knowledge. Той скочи от невероятните 41 хиляди метра – връхната граница на стратосферата (скокът на Баумгартнер от ръба на Космоса, който се предаваше на живо и в интернет, беше от 39 хиляди метра). Постижението дойде изненадващо, без каквито и да е предварителни съобщения. New York Times първи публикуваха информация за невероятния подвиг на Юстас.

Старшият учен започнал издигането си с балон на 25 октомври сутринта на изоставена писта в Розуел, Ню Мексико. Бил е облечен в специално космическо облекло, което включва „сложна“ животоподдържаща система, която предпазва от инциденти. Пътуването му е отнело 2 часа, а е падал само за 15 минути до земята със скорост от 1,290 км/час. Наблюдатели описват шума като силен експлозив или sonic boom, когато Юстас се приземил.

Юстас отказал помощта на Google за скока, най-вероятно за да избегне зрелището и голямата суетня, на които станахме свидетели по време на предишния рекорд. Вместо това той тихо работил и инвестирал в проекта 3 години, извън сградите на Google. Paragon Space Development помогнала за изработването на животоподдържащата система, чрез която Юстас дишал по време на дългото си пътуване нагоре и бързото надолу. Надяваме се кадрите, които 57-годишният рекордьор е заснел чрез своите GoPro камери, да бъдат публикувани, защото само малцина могат да преживеят това усещане.