Открит за първи път през 2012 година, вирусът MERS (Близкоизточен дихателен синдром, на английски Middle East Respiratory Syndrome), предизвика паника на територията на Южна Корея, след като от него са заболели десетки хора, няколко от които са починали. MERS е родствен вирус на Тежък остър респираторен синдром (Severe Acute Respiratory Syndrome/SARS), който пък бе засечен още пред 2003 година. За разлика от по-стария обаче, MERS изглежда е доста по-смъртоносен.

Южна Корея затваря 209 училища и поставя стотици хора под карантина, тъй като здравното министерство в страната се притеснява от разпространение на болестта и потенциална епидемия. Точната бройка на изолираните пациенти в момента е 750, като общият брой случаи на MERS в Корея е третият по големина след Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Както казах, вирусът съществува от няколко години, но чак сега има сериозен бум на заболелите от него и точно това плаши дори Световната здравна организация (WHO), според чиито данни по цял свят до момента има 1166 случая, поне 436 от които са с фатален край.

Първият случай на MERS в Южна Корея е 68-годишен мъж пътувал до Близкия Изток. От общо петте нови случая, четири са били в една и съща стая с въпросния мъж. Точно затова и се налага изолирането на хора, с цел ограничаване разпространението на вируса. От СЗО все още не дават информация дали ще последва затваряне на границите на Южна Корея, но граничните служби в държавата вече работят по забраняване пътуването на определени лица.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS