Bitcoin

Виртуалните валути отново оставиха гражданите на света без думи, след като този месец един биткойн се търгуваше на върхова цена от 1 225 долара. Преди няколко седмици медиите разпространиха информация за студент, който още в ранните дни на биткойн закупил няколко хиляди виртуални монети от просто любопитство, след като написал курсова работа по темата — а днес с изненада установил, че печалбата му стига, за да купи тристаен апартамент в Осло, една от най-скъпите европейски столици. Чуваме все повече истории за хора, станали милионери благодарение на биткойн. Големият въпрос е дали това ще продължи да бъде така, или виртуалната валута ще се срине от собствените си недостатъци.

Каква е причината за това рязко повишение? От една страна, високата цена може да се обясни със закриването на незаконното тържище на оръжия и наркотици Silkroad от ФБР. Огромно количество монети остана блокирано от властите, а това намалява количеството пари в циркулация — повишавайки цената им.

От друга страна, добививането на нови монети (познато като „миньорство“ от англ. Bitcoin mining) става по-трудно за отделните потребители. За разлика от обикновените валути, чиито обем и циркулация се управляват от централни правителства, всеки интернет потребител може да се сдобие с новоиздадени биткойн. Това става със специален софтуер, наречен Bitcoin mining software, който решава сложни математически задачи — и в замяна получава нови биткойн монети, издадени от системата.

Едно е сигурно. Ако биткойн наистина се превърне в общоприето средство за разплащане и започне да отговаря на икономическата представа за пари, това отваря големия въпрос: Как може валута с ограничено количество пари в циркулация, която не се използва реално за покупки на стоки и услуги, да просъществува в дългосрочен план, освен като средство за спекулативни инвестиции?

Не на последно място са притесненията за сигурността на биткойн. Въпреки, че привържениците на виртуалната валута твърдят, че системата е непробиваема, има достатъчно докладвани кражби на монети на стойност в милиони долари.