iPad

Нов проект в Kickstarter представя един от най-достъпните методи за виртуална реалност. Устройството AirVR превръща Apple iPad Mini с ретина дисплей и предстоящия iPhone 6 Plus в евтина алтернатива на Oculus Rift. Основният проблем с новото приспособление може да се види на снимката по-горе, тъй като потребителите ще трябва буквално да залепят iPad-а на лицето си.

Концепцията за използване на екрана на мобилно устройството за виртуална реалност не е нова. Първи това демонстрираха Google със своя Cardboard, след което Samsung представи подобен, но много по усъвършенстван продукт – Gear VR. Последната версия на Oculu Rift пък използва дисплея на Galaxy Note 3.

ВИЖ ОЩЕ: Samsung представи Gear VR

Поради неговата огромна популярност, таблетът iPad е използван за какво ли не през годините включително и секс-играчка. С изключение на последното, Apple се гордеят с универсалността на своето устройство и често го показват в своите реклами. Действително беше въпрос на време продукт като AirVR да види бял свят. Всъщност и това не е съвсем сигурно, тъй като до момента създателите са събрали $4000 от нужните $20000 за да осъществят идеята си.

AirVR_2

Самият продукт представлява комбинация от лещи, презрамки и поставка, чрез които устройството се прикрепя към лицето на потребителя. AirVR ще има две разновидности, които работят съответно с iPad Mini с ретина дисплей и iPhone 6 Plus. Останалите устройства на Apple имат или прекалено малък (iPhone 4,5) или прекалено голям (iPad 2, 3, Air) дисплей. Цялата „виртуална магия“ всъщност става чрез софтуера, а създателите работят по SDK, който ще позволи на разработчиците да създават съдържание, съвместимо с новия продукт.

До края на проекта остават цели 29 дни и е много вероятно той да приключи успешно. Всички желаещи да се сдобият първи с продукта, могат да го направят срещу $50 (канадски), плюс доставка. За тази цена AirVR е най-достъпната и универсална алтернатива на Oculus Rift.