Екип астрономи от Caltech са създали може би най-точната компютърна симулация за сформирането на нашата галактика. Предишни такива симулации, твърдят, че Млечният път е заобиколен от хиляди галактики джуджета. Това обаче не е така. В действителност има само около 30 такива наоколо. Астрономите мислели, че симулациите им са неправилни, защото още не могат да разберат всичко за произхода на тъмната материя, която обитава всеки ъгъл на Вселената. Екипът от Caltech отриват, че проблемът не е в тази материя. Нещото, което са пропускали многократно астрономите в техните компютации, са последиците от свръхнови.

Един толкова мощен взрив е способен да изпепели много звезди и дори цели малки галактики. И като са взели предвид тези ефекти на избухващите звезди, хората от екипа са успели да направят много по-точна симулация и да покажат точното състояние на средата около Млечния път.

За да успеят да създадат тази симулация, която може да гледате в клипа по-горе, екипът е използвал 2000 компютри, на които им е отнело 700 000 CPU часа за да изпълнят задачата. Ако това ви се струва много, само на един компютър биха му отнели 80 години за да свърши същата работа. Но все пак времето не е толкова голям фактор, в случая важното е, че резултатът е налице.