BMW преди броени дни обяви най-новият си автомобил M550i xDrive Sedan. Превозното средство съчетава луксозен бизнес вид с ефикасна система пестяща енергия. Въпросната система е вече известната ни xDrive, която преди това сме виждали в моделите X1, X3, X5 и X6.

Мощността на BMW M550i е разпределена в предната и задна част в съотношение 40:60, като се динамично се регулира в зависимост от пътната настилка. Това е най-бързият член на BMW 5-series досега. Благодарение на M шасито и 4.4-литровият TwinPower Turbo V8 двигател, M550i може от 0 да стигне до 96.5 километра в час за по-малко от четири секунди.

Какво представлява TwinPower Turbo технологията?

BMW TwinPower Turbo комбинира иновативните технологии при турбокомпресорите с Valvetronic, двоен Vanos и High Precision Injection.

По-просто казано, BMW са успели да подобрят работата на двигателя без да увеличават литража. По този начин се постига значително понижение на разхода на гориво при BMW TwinPower Turbo бензиновите и дизеловите двигатели – като в същото време се повишава мощността в широк оборотен диапазон. Видеото по-долу обяснява много добре технологията:

Колата развива 456 конски сили и 480 Нм. В допълнение, адаптивното спортно окачване поставя M550i по-близо до пистата. Осигурява прецизност движение в кръг, по пистата, където автомобилът може да се чувства като у дома си.

bmw5series_inside

Луксозен интериор

Интериорът на новото BMW е с едновременно елегантен и леко агресивен почерк. Оборудвано е с Lane Change асистент, навигация, ARTTI (Advanced Real Time Traffic Information) и опция за дистанционно паркиране.

bmw5series_1

M550i работи с така нареченото connected drive, което позволява на шофьорът да контролира различни неща свързани с автомобила през мобилно приложение, на устройства като iPhone, таблети и смарт часовници. Connected drive споделя информация за маршрута с шофьора. Също така, например, показва кои са най-подходящите места за паркиране в района.

Когато достигнете мястото за паркиране, през приложението ParkNow можете да направите плащане, ако е необходимо. Всичко това можете да видите не 10.25-инчовия iDrive дисплей. Веднъж щом сте паркирали, приложението дори може да ви насочи как да достигнете желано от вас местоположение пеша. Connected drive е най-добрата връзка между автомобила и неговия притежател.

motorBMW ще започнат продажбите на M550i xDrive в началото на 2017 година с начална сума от 90 000 долара, че и повече. Това ще сложи колата начело редом до Mercedes E43 AMG и Audi RS7. Само времето ще покаже, коя от тези луксозни коли ще спечели в състезанието за най-добър автомобил сред бизнесмените.