Сигурно помните, когато преди време ви показахме една от първите снимки на Земята, направени от новия сателит DSCOVR (Климатична обсерватория в дълбокия космос, или Deep Space Climate Observatory). Той беше изстрелян на борда на ракета Falcon 9 от SpaceX през февруари и вече работи за NASA и Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA). Ето че двете агенции решиха по-често да ни показват снимки на нашия дом и от колаборацията се роди нова галерия, направени със Земната камера за полихроматични снимки (EPIC, или Earth Polychromatic Imaging Camera). Ох, много абревиатури, много нещо…

DSCOVR стои в такова положение в Космоса, че да може постоянно да наблюдава околоземното пространство за магнитни бури и слънчеви изригвания, които могат да навредят на земната техника. Точно за това камерата му е много удобна за наблюдение и заснемане на нашата планета. Резултатът от това е, че всеки може да види новата галерия и да разглежда снимките от EPIC. Там се показват такива, направени преди между 12 и 36 часа, а можете да разгледате и архив с по-стари снимки.

Интересното е, че можете да пуснете няколко поредни снимки като слайдшоу и да гледате как Земята се върти. С един клик имате възможност и да приближите изображението – резолюцията на камерата позволява заснемане на между 10 и 15 километра на пиксел. Освен това, снимките се правят с много кратка експозиция, от порядъка на 20 до 100 милисекунди, защото планетата ни е изключително ярка, когато е огряна от Слънцето.

Разгледайте галерията на NASA ето тук.