Снимка: Ken Kocienda

Вчера се навършиха десет години от дебютирането на първия iPhone на пазара. И ако това не е идеален момент да видим снимки на прототипи за това устройство за първи път, друг по-удобен няма да се намери.

Вероятно в пристъп на носталгия, Apple дизайнерът, който е разработил софтуерната клавиатура за първия iPhone (само по себе си огромен подвид в годините на хардуерни клавиатури) Кен Косиенда (Ken Kocienda) сподели снимка на два от прототипите. Той е използвал тези устройства, точно за да разработи софтуерната клавиатура.

Снимка: Ken Kocienda

Както виждате, джаджите нямат почти нищо общо с дизайна на първия iPhone, освен основната концепция — голям за времето си дисплей и кръглия Home бутон. По думите на Косиенда, разработчиците от тогавашната Project Purple дивизия на Apple, отговорна за създаването на iPhone, са наричали тези прототипи Wallabies [валаби — вид малко кенгуру; бел. превод].

В днешно време ни се вижда съвсем нормално един смартфон да няма хардуерна клавиатура, но преди 11 или повече години дизайнерите не са могли да си представят софтуерна такава. Разработчиците на Apple обаче са имали идея и с тези си действия са променили изцяло начинът, по който технологиите са се развили.