По-рано тази година изтекоха снимки на така известния отменен Surface Mini. Сега придобиваме още по-голяма представа, за това, което щеше да представлява таблета. Еван Блас публикува в Туитър още снимки на Surface Mini, с червен кейс и пълните спецификации на устройството. Таблетът е бил 7.5-инчов с резолюция 1440х1080, Qualcomm Snapdragon 800, 1GB RAM и 32GB памет. Изглежда Microsoft са планирали да го пуснат в черна, червена и синя версия.

Компанията първоначално е планирала да представи Surface Mini таблета заедно с Surface Pro 3, на събитие през май месец 2014. Surface Pro 3, както знаете, е бил представен. Съдбата на Surface Mini обаче е била обречена няколко седмици преди премиерата му, когато Сатя Надела (CEO на Microsoft) и Стивън Елоп (бивш CEO на Nokia) са преценили, че няма да го пускат.

Двигателят на Surface Mini е бил Qualcomm ARM процесор и е бил проектиран да работи с Windows RT и да поддържа Surface Pen. Кодовото му име е Surface Iris.

Не е ясно, какво точно е щяло да бъде предназначението на мини таблета, но прилича на устройство за ученици, които да си пишат записките на него. Или на детски таблет, като вземем предвид цветовете и големината му.

Microsoft обаче са взели правилното решение, когато са отменили представянето на таблета. Софтуерният гигант въобще не пожъна успех със своите Windows RT таблети. Освен това на пазара не вървят вече 7/8-инчовите таблети. Хората предпочитат или по-големи таблети или по-малки смартфони.