Вече е краят на декември месец 2014 година и е време да хвърлим поглед назад и да премислим случилото се, постъпките си, успехите и провалите си. Всеки прави това, когато навън застудее сериозно и започнем да редим елхата. И тук в Smart News хвърляме поглед назад. Назад към това, което ни е направило впечатление тази година. В рамките на това, което сме отразили и не само.

Да видим, какво се е случило тази година, което да ми е направило такова впечатление, че да искам да го споделя с вас. Едно от първите неща, които ми идва на ум е една от първите статии, които написах, а именно – множеството иновативни сгради из Европа, чиито фасади имат примеси на различни биодинамичен цимент и благодарение на него пречистват въздуха от вредни емисии. Такива вече са построени в Италия и Великобритария, а вече и в Мексико. Китай също има проект за нещо подобно, само че в доста по-големи размери. Не само примесите в боята на сгради обаче могат да помогнат за борба с въглеродния двуокис. Някои държави тук, на Стария континент, са на първите места по най-много велосипеди на глава от населението и хората там ги използват за предвижване почти навсякъде – от разходка до пътуване на работа. През цялото това време един млад студент работи сам по проект за пречистване на океаните от боклук. Спечели симпатиите на страшно много хора и всичко това бавно се превръща в реалност. А какво ще кажете за супермаркет, който не използва никакви опаковки за продуктите си и така собственоръчно намалява нерециклируемия боклук многократно.

Разделът култура обаче не включва само иновации тук на Земята. Поглеждайки „нагоре“ към звездите, можем да видим още толкова много. Шумът, който напоследък се вдига около NASA и SpaceX, които смятат да пратят хора на Марс до средата на 2030 година, произведе страшно много новини от инженерния сектор. Роботи ще строят бази на Марс преди там да са стъпили хора, а NASA съвсем скоро започна първите си тестове на капсулата Orion. Това е ново поколение космическо превозно средство, което ще помогне за пренасянето на хора в близка и далечна Земна орбита, та и по-далеч. Хвърляйки поглед назад, няма как да не споменем, че от началото на космическата ера през 1957 година (с изстрелването на първия изкуствен спътник на нашата планета – Sputnik 1) са изминали 57 години. През този повече от половин век, човечеството постоянно опитва нови неща и тества лимита на силите си, за да постигне нови и нови висоти.

[cquote]Какво постигна човечеството за всички тези години?[/cquote]

И като говорим за годишнини и космически успехи – тази година се навършиха 45 години от стъпването на хора на Луната. Бъз Олдрин имаше какво да каже по въпроса, включително и за теориите, че кацането на нашия спътник е измислица и чиста проба конспирация.

Телескопът Kepler на NASA е този, които работи за откриването на нови и нови светове извън нашата Слънчева система. Някои от тях, като Kepler-186f, са директни кандидати за земи, които може да са с удобни условия за живот. Това ще рече, че или там можем да открием извънземен живот, или някой ден човечеството да се засели там. Разбира се, ако това стане, изобщо няма да е скоро, имайки предвид разстоянието на тази планета от Земята – някакви си 500 светлинни години от нас… Kepler-186f бе открита в началото на 2014 година, като е и един от най-добрите кандидати за обитаема планета, поради близката си големина до тази на нашата земя. Нашата земя? NASA и Earth Resources Observation and Science събраха в една колекция, наречена Earth as Art, още през пролетта, чудесни снимки на Земята, направени от космоса. Вижте ги точно тук.

Тази година също така празнувахме и 61 години от приемането на стандартния модел на ДНК от американецът Джеймс Уотсън и англичанинът Франсис Крик. Девет години след представянето на модела на двойноспиралната молекула, Нобеловата награда за медицина се връчва съвместно на Уотсън и Крик, както и на Морис Уилкинс, който по същото време прави рентгеноструктурен анализ на ДНК и публикува резултатите си в списание Nature – един от най-видните журнали за наука в момента, съществуващ от 1869 година.

[cquote]А какво за любимеца на Smart News Елън Мъск? Имаме много какво да кажем за него[/cquote]

В технологичния сектор тази година също настъпиха някои промени. Щом обаче сме заговорили за технологичния сектор (не този за смартфоните, а другия), значи става въпрос главно за Елън Мъск, не мислите ли? Според мен лично, той е един от най-големите иноватори и предприемачи на нашето време. Прозвище, което е заслужил с право и това се вижда само като погледнем към всичко това, което е постигнал, дори не само тази година. Едно от може би най-важните събития около тази интересна фигура за 2014 година (и събитие, на което не се обърна достатъчно внимание), е пускането на патентите на компанията на Мъск Tesla Motors публично. Той сподели, че в началото се е притеснявал някой да не открадне патентите му и така да работи срещу него, но в крайна сметка е прозрял, че за да се борим срещу вредните автомобилни емисии, трябва да го направим заедно. И тъй като Tesla е кажи-речи на предни позиции в този бранш, Мъск пуска патентите, от които да могат да се възползват и други компании, при едно условие обаче – всичко да е общодостъпно. Ако някой ползва технологията му, да речем за Supercharger зареждащите станции, то ползването им да е безплатно за всички.

Като е станало въпрос за Tesla – обърнахме и широко внимание на сегашното положение на компанията и бъдещото развитие в краткосрочен план. Разгледахме подробно представената нова кола от Мъск и компания (Model X), а също и всичко свързано с настоящия Model S. И не само, обаче. Тази година Елън Мъск реши да помогне като дари един милион долара за възстановяването на лабораторията на Никола Тесла при Кулата Уарденклиф, Ню Йорк. Тя ще бъде превърната в музей на великия учен, като на паркинга Tesla Motors ще инсталира Supercharger станции.

Тази година SpaceX, космическата компания на Елън Мъск, представи най-новата си капсула за частни полети Dragon V2, а покрай нея самия Мъск сподели, че също така се работи и по проект за микросателити. За него ще чуем повече в началото на 2015 година, а дотогава остава слухът, че може би става въпрос за евтин сателитен интернет. Последното нещо, което чухме за сега от Мъск не беше свързано нито с Tesla, нито със SpaceX. Той се страхува до какво може да доведе разработката на изкуствен интелект и предупреди, че трябва да внимаваме. Коментирах това надълго и нашироко ето тук. Можете да прочетете повече в този линк и да проверите дали мненията ни съвпадат.

Стига обаче за любимеца ни Елън Мъск. Още нещо от технологичния сектор – NASA работи сериозно и върху концепции за иновативни самолети (част от които електрически). Те могат да влезнат в употреба около 2035 година, а някои дори по-рано. Можете да ги разгледате подробно тук.

Разбира се, трябва да кажем няколко думи и за кино индустрията тази година. 2014 беше много успешна за филмовите студиа и продуцентски къщи. На 7 февруари беше премиерата за, според мен, най-добрата анимация за тази година – „Lego: Филмът“ (The Lego Movie), където Уил Арнет („Рататуи“ и „Аз, проклетникът“), Уил Феръл („Водещият“ и „Елф“) и Морган Фриймън си свършиха чудесно работата като гласовете на главните герои. Разбира се, няма как да не последва и продължение на този хит в лицето на „The Lego Movie 2“. Чакаме го през 2018 година. А само погледнете списъка ни с десетте филма, които трябваше да гледате през лятото! Всеки един заслужаващ си да се види. Може би не всичките абсолютно силни, но пък приятни за гледане. Между тях е и „Годзила“ (Godzilla), който много зрители, а и критици, смятат за един от най-добрите филми тази година. През късното лято пък Marvel Studios ни изненадаха с поредния си филм, който беше върха! Да, точно така – говоря за „Пазителите на Галактиката“ (Guardians of the Galaxy). Ревюто ми за него можете да прочетете точно тук. Последва един период от няколко месеца на затишие и накрая, през ноември, Кристофър Нолан ни отвя за пореден път с „Интерстелар“ (Interstellar), който аз лично чаках повече от година и половина,  откакто беше обявен. Това се превърна в един от най-любимите ми филми изобщо, а очевидно и не само на мен. Да, имаше много спорове и като цяло публиката се раздели на две части. Противоположната съответно смяташе сценария за глупав, въпреки че продукцията е научно сдържана. Но повече за това – в ревюто на този епос.

А тук в Smart News? Своеобразната рубрика коментари, които можете да прочетете на доста различни теми. Като започнем от това дали има смисъл от екраните с 4K резолюция и възможностите на човешкото око, което се роди като отговор на ревюто на Toshiba Satellite P50t от колегата N.Nikolov. Там хвърлихме поглед върху развитието на екраните на смартфони и телевизори и как това се отразява на възможността на обикновеното човешко око. Ако не сте прочели този коментар, разгледайте го тук. Други коментари, като този са например научния поглед върху децата индиго, за които ни разказа колежката Светла Цончева или пък материалът за борбата между астрологията и астрономията, който написахме заедно със Светла.

[rquote]Последното което направихме за вас тук е своеобразната рубрика коментари на различни теми[/rquote]

Тази година се случи и нещо друго – ебола. Нарочно оставих тази тема за последно, тъй като историята още се развива и постоянно има нова информация за епидемията, която бушува в Западна Африка. Нямам какво да добавя тук за това, така че просто ще ви споделя с две думи за какво става въпрос (въпреки че съм сигурен, че няма човек, който да не е запознат): от сегашната епидемия има засегнати 9216 човека – това са предполагаеми случаи. Общо починали има 4555 до средата на октомври, а Световната здравна организация смята цифрите за занижени. Силно ви препоръчвам да прочетете статията ни „Всичко, което трябва да знаете за ебола… и още нещо“ – там ще намерите пълна информация за вируса, включително данни за предишни епидемии, вирулогия и епидемиология, зараждане на болестта, информация за България и т.н, и т.н.. Това е най-подробната възможна статия за ебола на български език, която можете да намерите в интернет пространството, за която с колегата Luba6ky положихме огромни усилия.

И така приключва 2014 година, а през идната 2015 ще продължаваме да ви радваме с интересни новини от сферата на технологиите, киното, поп-културата и науката, а освен това и да ви информираме за всичко важно, случващо се на нашата планета. Можете да разчитате на нас.

Пожелавам на всички вас весели празници!

Начална снимка: „Интерстелар“ (2014 movie) (модифицирана)