През ноември месец холандските гиганти в производството на 3D принтери Ultimaker предизвикаха учебните заведения по света с интересен конкурс — всички преподаватели по призвание бяха поканени да сътворят вдъхновяващ проект свързан с 3D принтиране. Над 250 проекта от цяла Европа се включиха в надпреварата. На церемония на The Bett Show в петък 27 януари бяха обявени победителите. Те са 50, а официалния представител на бранда Ultimaker за Балканите B2N обявиха, че 24 от тях са от нашия регион. Четири от избраните проекти са от България с водещи преподаватели: доц. д-р арх. Орлин Давчев от Университета по архитектура, строителство и геодезия, Боянка Бойчева от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ гр. Варна, доц. д-р Желязка Райкова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Йордан Ходжев от основното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Челопеч.

Образованието играе ключова роля във философията и политиката за развитие на Ultimaker. Те вярват, че единствено чрез него следващото поколение може да бъде подготвено за технологията на бъдещето. Благодарение на пионерната програма на Ultimaker работещите в образованието по целия свят имаха възможност да споделят своите идеи и така да спечелят 3D принтер Ultimaker за училището си. Предизвикателството бе насочено към преподаватели, които искат да направят със своите ученици проект и да разкажат за него на Ultimaker. Предложението трябваше да е съвместимо с учебната програма и да е подходящо за екипна работа.

ultimaker-b2n-challenge-2Целта на пионерната програма е да се увеличат познанията и да се поощри креативността, както и да се развият важни умения в области като наука, инженерство, изкуство и математика.

Всички победители ще получат Ultimaker 3 или Ultimaker 2+ за своето учебно заведение, обучение в работата с принтера от местния представител на компанията и консумативи за период от една година.