GITR-2

Националният финал на световния конкурс Get in the Ring (GITR) – най-голямата инвестиционна битка през Световната предприемаческа седмица, предизвикваща млади и активни хора да се борят за начално финансиране на своята бизнес идея, се състоя на 13 октомври в София.

Конкурсът е световноизвестна инициатива, която позволява на най-успешните и пробивни бизнес концепции от повече от 65 страни в 6 континента да се съревновават помежду си, борейки се за инвестиция до 1 000 000 евро. Инициативата започва преди 6 години, като само за 2014-та до момента са се включили над 60 държави от цял свят с над 2000 старт-ъп идеи. Конкурсът е иницииран от Erasmus Centre for Entrepreneurship на световно ниво.

В България Get in the Ring съществува от 2013-та благодарение на Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE) – НПО, промотиращо активни проекти в сферата на предприемачеството, лидерството и гражданското общество. Тази година те отговарят за организирането на състезанието не само в България, но и в цяла Източна Европа.

GITR-1На Националния финал осем български финалисти представиха своите бизнеси и се бориха за одобрението на журито, което безпристрастно оценяваше участниците. Участник в журито беше и представител на най-големия спонсор и партньор на събитието за България – Уолтър Ривера от Fiеdler Capital. Той е с богат опит в обучението и консултирането на множество стартиращи компании в САЩ и Европа. Освен него в екипа на журито бяха и Христо Тенчев, изпълнителен директор и основател на XS-Software и eдин от основателите на Софтуерния Университет, част от престижната класация на сп. Forbes „30 под 30“, както и Влади Русев – предприемач със специализация във финансовото и административното управление на ИТ и комуникационни компании.

Българските финалисти, които се качиха на ринга, бяха 8 млади и вдъхновяващи основатели на компании. Те представиха бизнес идеите си не само пред журито, но и пред екзалтирана публика от над 170 човека. Избраните бяха Melissa Climate, Stepsss, Yatoto, eMedy, Jobio, Arthesis, Clumsy OX и Phantom Login. Освен победителят, още две компании спечелиха награди.

Победител на ринга стана Stepsss – технология, която подобрява двигателните функции при тичане и предпазва от контузии. Stepsss получиха серия от награди – “SoftLayer Catalyst Startup Program” на стойност 12 000 долара, предоставена от SoftLayer, едногодишен безплатен коучинг, предоставен от най-голямата социална мрежа за предприемачи EFactor, два безплатни доклада за оценка на бизнесa, предоставени от Equidam, както и национално и международно медийно покритие. Специални награди спечелиха отборите на Melissa Climate и Arthesis, които получиха бизнес консултации на стойност 3 000 лв от Remark Consulting.

GITR

Ако искате да станете свидетели на още по-зрелищна битка, можете да посетите Регионалния финал на Get in the Ring, където Stepsss ще се бори с отбори от цяла Източна Европа. Той ще се състои на 17.11.2014 в Терминал 1 от 19:00 часа.