По време на конференцията за разработчици на Microsoft, Build, разбрахме, че трите най-известни и използвани Linux дистрибуции ще бъдат налични в Windows Store за лесна инсталация във виртуална среда под Windows 10. Още тогава споменахме колко удобно би било това например за студенти по софтуерно инженерство, които биха използвали машина с Windows 10 S.

Е, това няма да е точно така. Само преди дни, продуктовият мениджър на Microsoft Рич Търнър уточни, че Ubuntu, Fedora и SUSE Linux няма да могат да се инсталират под Windows 10 S, въпреки че са налични в Windows Store.

Причината за това, по думите на Търнър, е че Linux дистрибуциите изискват по-широк достъп до системата, за да работят. Идеята на Windows 10 S пък е самата операционна система да е по-ограничена откъм възможности, за да осигури на потребителите по-сигурна среда.

Всичко това, разбира се, не значи че наличните в Windows Store Linux дистрибуции технически не могат да бъдат инсталирани под Windows 10 S. Просто Microsoft са решили да ограничат тази възможност. Така че ако планирате да си закупите лаптоп с Windows 10 S и искате да работите под Ubuntu с него, прегответе се да платите 50 долара еднократно, за да ъпгрейднете до Windows 10 Pro. Все пак това може да се окаже много добра сделка, особено ако си купите някой от евтините Windows 10 S лаптопи на пазара.