Copytrans

Едно от основните предимства, на които Apple залага в своите продукти, е интуитивността. Компанията от Купертино винаги се е старала да улесни максимално своите потребители и да им предложи уникално технологично преживяване.

В този дух е създаден iTunes – един от емблематичните софтуерни продукти на калифорнийската компания. На програмата бе вменена нова задача след пускането на iPhone и тя заживя втори живот. Освен музикална библиотека за вашия компютър, тя се превърна в двупосочна топла връзка на i-устройството ви с компютъра.

ВИЖ ОЩЕ: Как да прехвърлите отметките си от iPhone на Android

Не е тайна, че най-честият повод за използване на iTunes е прехвърляне на песни и клипове към вашето i-устройство.

Лично аз не харесвам iTunes и я намирам за тежка и тромава при елементарна операция като прехвърляне на аудио- и видеофайлове. Може би плод на субективно мнение, вероятно заради андроид миналото ми или друго, но реших да намеря добра и безплатна алтернатива на iTunes.

Copytrans

Copytrans е безплатна програма, която събира в себе си набор от инструменти за цялостно обслужване на вашия iPhone или iPod.

Инструментът, който ще ви помогне да прехвърлите любимите си песни или клипове, е Copytrans Manager.

След като стартирате Copytrans Manager, ще трябва да свържете своето устройство с компютъра. Веднага ще видите всички файлове, които са в наличност, разделени в различни прозорци.

Изчерпателно и удобно са изведени в отделни прозорци съответно категориите файлове (Categories), жанрове (Genres), изпълнители (Artists), албуми (Albums) и списък с вашите плейлисти (Playlists).

Разбира се, централно място е отделено на файловете, които искате да манипулирате.

Когато става дума за музикални файлове, ще видите подробна информация за всеки един от тях.

Често имената на аудиофайловете са написани по странен начин, най-често зависещ от техния източник. Ако искате да въведете ред и да промените имената на изпълнителя, албума или да намерите обложка(artwork) за своите песни, Copytrans Manager ви предоставя тази възможност.

Процедурата е проста и отнема няколко клика време.

Кликате върху желаната песен и целият ред се маркира в червено. Натискате зеления бутон Edit в горния десен ъгъл и ще излезе нов прозорец Tag editor.

В Tag editor имате възможност да промените съществуващата информация за песента или да въведете нова такава.

Бихте могли да промените и обложката(artwork) или да намерите такава, ако липсва.

Именно възможността Copytrans Manager да намери обложка на албума от базата си данни вместо вас е солта на програмата.

Предполагам, че за всеки от вас е приятно за окото, докато се рови в списъка си с песни да вижда оригиналната обложка на всеки албум. Е, поне при мен е така.

Ако случайно разполагате със собствена база данни от обложки на албуми или просто обичате да търсите с Google, то натиснете бутона Edit artwork и изберете картинката от вашия компютър.

При положение, че сте въвели коректно името на изпълнителя и албума, то бихте могли да разчитате на програмата сама да намери обложка. Натиснете бутона Search artwork и в появилия се прозорец натиснете Search. След секунди ще видите няколко предложения за обложка и след като направите избора си, натиснете върху избраната обложка.

Това ще ви отведе в предишния прозорец и ще видите избраната обложка в горния десен ъгъл. За да завършите цялата операция, просто натиснете зеления бутон Apply.

Copytrans Manager дава възможност да добавите песни и клипове от своя компютър. Най-лесно това става като „хванете“ файла и го провлачите в централния прозорец с файлове.

Другият вариант е синият бутон Add в горния десен ъгъл.

ВАЖНО!

Все още промяната във файловете е актуална само за Copytrans Manager. За да видите промените в своя iPhone или iPod, прочетете следващите редове.

ВАЖНО!

Преди да обновявате информацията във вашето устройство, е препоръчително да направите backup, ако имате много важна информация.

В долната лента, в сиво, ще видите информация относно свободното място на вашето устройство и колко ще остане, след като извършите прехвърлянето на файловете.

Същинското прехвърляне на файловете към вашия iPhone или iPod всъщност изисква единствено натискането на бутона Update в горния ляв ъгъл, точно до името на устройството ви. Самото прехвърляне отнема секунди и веднага можете да проверите дали промените са отразени на i-устройството.

Както виждате, няма нищо трудно и не отнема много време да прехвърлите любимите си песни или клипове без iTunes. Ако все пак имате сантименти към iTunes или сте свикнали до болка с нея, то бихте могли да пробвате Copytrans Manager от чисто любопитство.

Линк за сваляне