ProjectAra

Project Ara за модулен телефон е в разработка от две години и беше обявенa официално през октомври миналата година, а сега има малко любопитна информация, свързана с него.

Както може би можете да се досетите, апаратът ще представлява екзо скелет, оборудван с екран и модул за безжична свързаност, а всичко останало ще се добавя от потребителя въз основа на неговите нужди и изисквания. Рамката ще съдържа мрежови вериги, които ще осъществяват контакта между модулите и малка резервна батерия. Всичко от дисплея до процесора и батерията ще се предоставя под формата на отделни сменяеми модули.  Всяко отделение на рамката ще е предназначено за компонент с точен размер, независимо от функцията му, въпреки че основните технически фактори, като мястото на антената, трябва да бъдат взети под внимание.

Идеята на проекта е, потребителят сам да проектира и създаде своя бъдещ смартфон, използвайки подходящите за своите нужди компоненти. Google ще се стреми към максимално ниската стартова цена от 50 долара, въпреки че в интервю този месец екипът, работещ по проекта призна, че все още не може да я достигне.

Да си призная честно, когато за пръв път чух за модулен телефон, не можах да повярвам, че има някакво бъдеще и, че въобще големите производители ще допуснат подобно нещо на пазара, вместо да ни принуждават да си сменяме апарата на всеки 6 месеца, след излизането на новия им топ модел. Сега, може би идеята изглежда не чак толкова неосъществима и все пак повече информация се очаква на конференцията на разработчиците на Ara, която ще се проведе на 15 и 16 април тази година в Силициевата долина.