Huawei P10, LG G6, Sony Xperia XZ Premium /Pic Credits: Vlad Savov/ The Verge

През 2016 Apple решиха да се правят на много иновативни и с лека ръка махнаха жака за слушалки от своя iPhone. Разбира се, след тази постъпка, през 2017 очаквахме и всички останали мобилни индустрии да последват примера, като ни оставят нас потребителите да избираме само между Lightning или USB-C донгъл.

Обаче нещото, което се случи на Световния мобилен конгрес (MWC) беше учудващо приятно: изглежда и на производителите на Android смартфони не им се е понравила идеята за премахването на аудио жака и те стриктно си се придържат към традиционния 3.5-милиметров жак.

По време на MWC всички представени телефони бяха с Android и с аудио жак. Роб Пегораро от Yahoo отбелязва: „аудио жакът няма да ходи никъде“ (засега). Засега, защото заплахата дебне над нас като апокалипсис, който може да се случи всеки момент. Това, че предсказанията не се сбъднаха тази година, не означава, че няма да се сбъднат догодина например.

BlackBerry KeyOne /Pic Credits: Sam Byford/ The Verge
BlackBerry KeyOne /Pic Credits: Sam Byford/ The Verge

На MWC 2017, Sony Xperia XZ Premium, LG G6 и Huawei P10 – които могат да се считат като трите най-висококачествени флагмани показани на шоуто, всички те са с аудио жак. Ако искате да включите и BlackBerry в тази класация, отново получавате смартфон /BlackBerry KeyOne/ с Android и обикновен жак за слушалки.

Nokia 3, 5 и 6, както и новата-стара 3310, всички те са със стандартният, обичан аудио конектор. Освен това Samsung Galaxy S8, който излиза в края на този месец също със сигурност ще се придържа към традиционния жак за слушалки.

За сметка на тях обаче, Ultra смартфоните на HTC зарязаха безцеремонно аудио жака по време на CES, което според мнозина беше ужасна идея, особено сега се превърна в още по-ужасна идея, като вземем предвид, че всички конкуренти на HTC си запазиха 3.5-милиметровия жак. Компанията не възнамерява да се завръща към старите традиции, така че стават две големи марки, които са се отказали от тях.

HTC U Ultra/ Pic Credits: Vlad Savov/ The Verge
HTC U Ultra/ Pic Credits: Vlad Savov/ The Verge

Все още не е ясно до какво ще доведе това. Apple скъса с аудио жака, но пък направи рекордни продажби в последната четвърт на 2016. Moto също изостави жака за слушалки с флагмана си Moto Z през 2016, но потребителите не спряха да си купуват аксесоарите Moto Mods. Така че и в двата случая, липсата на 3.5-милиметров жак не е попречила по никакъв начин на компаниите, въпреки че повечето от нас очакваха точно обратното.

Почти никой обаче не използва Lightning аудио адаптерите. Почти всички използват друго устройство или безжични връзки. В близките години всички ще започнат да прибягват към безжични начини на свързване, особено след перфектния чип на Apple W1 Bluetooth. Но кога ще стане това, не е ясно.

Дотогава, засега, аудио жакът остава най-безопасният път, който повечето мобилни производители предпочитат да поемат. Нуждите на потребителите са задоволени и няма нужда всички смартфони да са с водоустойчиви дизайни, да имат безжично зареждане и двойни камери. Засега.