Астронавтите на Международната космическа станция (ISS) може и да са в безтегловност, но те имат нужда да тренират, за да избегнат атрофия на мускулите. Точно за това те са намерили начини да направят това възможно и най-новото постижение на английския астронавт Тим Пийк е гаранция за това. Макар и в орбита около Земята, той не пропусна да се включи в лондонския маратон вчера.

През цялото време Пийк тичаше на пътека, вързан със специални ластици, които да го притискат към „пода“ на Космическата станция. Така в крайна сметка той изтича всичките 42 километра и на всичкото отгоре постави нов рекорд за пробег на маратон в космоса – 3 часа, 35 минути и 21 секунди. Това е само няколко минути повече от времето му за същия маратон в Лондон през 1999 година, когато той завърши с време 3:18:50.

Рекорда за най-бърз пробег на маратон в космоса до сега се държеше от астронавта Сънита Уилямс, която тича в космоса през 2007 година, само че за маратона в Бостън. От вчера Пийк вече е носител на наградата за рекорд на Гинес във въпросната категория.