Apple е една от най-бързо растящите компании на света – потребителите ѝ са лоялни, продуктите и услугите им са примамливи, а високите цени не изглежда да пречат много на бъдещите или настоящи клиенти… може би.

Според доклад от анализатори, догодина може да станем свидетели на първия спад в продажбите на iPhone до сега. Това, според Морган Стенли и Кейти Хъберти, би могло да се получи поради високите цени на устройството на международния пазар. Анализаторите посочват Китай като пример. Още, информацията им се позовава на това, че тази година Apple са поръчали по-малък брой компоненти за сглобяване на джаджите си.

“Според Морган Стенли, през финансовата 2016 година продажбите на iPhone ще бъдат 218 милиона – 5,7% по-малко от сега – а тези за календарната 2016 – 224 000 (с 2,9% по-малко).”

Според Минг-Чи Куо от KGI Securities пък, спада в продажбите в началото на годината е нещо нормално след празниците и представянето на 4-инчов iPhone би помогнало те да се увеличат. Хъберти смята, че като цяло печалбите на Apple за 2016 година ще се увеличат с 2% и ще компенсират – това би станало благодарение на Apple Watch и други услуги.