Ново изследване на Клиника Майо разкри вероятният причинител на болестта на Алцхаймер. Според тях има съществена разлика между това, което досега сме смятали и новите открития.

Във въпросната клиника се намира една от най-големите колекции на дарени човешки мозъци и учените са решили да се възползват от това, изследвайки 3618 от тях. Имало е такива болни от Алцхаймер, както и здрави. В крайна сметка се насочили към нещо, което се знае, че има пръст в развитието на болестта – протеините tau и amyloid. Досега се смяташе, че те са главните участници, тъй като точно натрупването на тези протеини движи загубата на мозъчно вещество и прогресирането на стадия на Алцхеймер. За amyloid до момента не се знаеше дали е причинител или следствие от болестта, но някои нови данни сочат по-скоро второто.

Протеинът amyloid засяга първо външната част на мозъка, докато tau хипокампуса, който е отговорен за паметта. След изследването на много мозъци в различни стадии на Алцхаймер, както и здрави такива, учените установяват, че въпреки че amyloid е отговорен за спада на възможността за разпознаване у един индивид, когато се вземе предвид и протеинът tau, тази връзка изчезва. Това изключва изцяло amyloid като причинител на тежката болест. Също така по натрупаният tau може да се съди за стадия на Алцхаймер. Цялата тази информация сочи, че натрупването на този протеин в мозъка прогресира болестта и го прави главен заподозрян за найното причиняване.

Изследването на учените от Клиниката Майо е публикувано в журнала Brain. С тази си работа те се надяват да вдъхнат надежда в бъдещи изследвания на Алцхаймер, неговото причиняване и възможността за лечението му.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS