Снимка: The Daily Beast

Всички знаем прекалено добре, че алкохолът не е полезен за здравето, още повече в големи количества. Как влияе той обаче на дихателната система? Този въпрос са си задали авторите на нова статия в журнала Chest, публикувана наскоро. Според тяхното проучване, приемът на алкохол намалява концентрацията на азотен оксид в дъха, което от само себе си може да доведе до редица изменения.

Азотният оксид е газ, промяната на количеството на който е свързано с различни респираторни проблеми, между които най-вече и увеличен риск от астма. Той като газът е токсичен за редица бактерии, по-слабата му концентрация в белите дробове и дъха като цяло, може да е причина за развитие на инфекции.

За проучването си, учените са се допитали до 12 059 възрастни американци, които да опишат алкохолните си навици. Те били разделени в три групи – не пиещи, несериозни пиячи и прекомерни пиячи (последните са класифицирани като такива, които пият всеки ден). След измерване на нивата на азотния оксид в дъха на доброволците се оказало, че концентрацията му спада при хората, които пиели повече. В частност тези, които приемали алкохол всекидневно, имали 21,3% по-малко азотен оксид в дробовете си от тези, които не пиели.

При все че 26,9% от запитаните са били класифицирани като прекомерни пиячи, е важно да се обърне сериозно внимание на това как алкохолът довежда до увеличен риск от астма и други респираторни проблеми.