Акуумулатори

Дизайнът на съвременните акумулатори за коли непрекъснато се усъвършенства, но общото между всички модели си остава непроменено – а именно, че в основата стои батерия с напрежение 2 V.

Съгласно този критерий се произвеждат няколко вида акумулатори за коли:

• 6B, който се използва за свръх леки превозни средства
• 12V – тези акумулатори се инсталират на всички видове леки и товарни автомобили с бензинови двигатели
• 24V , които са предназначен за тежки камиони

Лесно е да се досетим, че акумулатора използва определен брой батерии – съответно 3, 6 и 12, свързани последователно.

Оловно-киселинната батерия през 2009 г. отпразнува своята 150-годишнина, а точно тя е най-често срещаният тип, чийто принцип се основава на реакцията на взаимодействие между оловния диоксид и оловото, което възниква в контакт със сярна киселина с определена концентрация. Когато батерията е под натоварване, оловото на отрицателния електрод се окислява, а по време на зареждането той се намалява. Съвременните изследвания показват, че в процеса на работа на акумулатора протичат повече от 60 химически реакции с различна сложност!

Един от тях е електролизата на водата, в резултат на което има загуба на разтворител и промяна в плътността на електролита, поради което периодично трябва да се добавя вода.

Основният елемент на автомобилния акумулатор е оловен електрод с решетъчна структура. Той е изработен не от чисто олово, а от специална сплав, чийто основен допълнителен елемент е калцият. Днес рекламите често включват термина „калциева батерия“. Това не е нищо повече от маркетингов трик, тъй като този лек метал се използва при производството на електроди от всички компании, които произвеждат батерии без поддръжка. Калцият осигурява на батерията висока устойчивост на кипене. Други елементи, които се добавят към оловната сплав, са например златото, калаят и среброто. Те се използват за подобряване на антикорозионните свойства на електродите, които се налага да работят в една доста агресивна среда.

Виж повече за акумулатора на сайта на Dikar.bg