Ако попитате Девра Дейвис и много нейни съмишленици по света, използването на телефони е изключително опасно и води до рак на мозъка. Интересното е, че колкото и да е популярна тази теория, множество проучвания не успяват да покажат връзка между ежедневно използваните джаджи и болестта. Такова е и поредното официално проучване от Австралия, публикувано в журнала Cancer Epidemiology.

Професор Саймън Чапман и неговите колеги показват, че откакто мобилните телефони са започнали да се използват широко от австралийската общност преди 29 години, случаите на рак на мозъка не се се увеличили.

По-конкретно, Чапман е използвал официална информация за регистрираните случаи на рак (вписването им е задължително според австралийския закон), както и броя на хора, притежаващи договори за мобилни услуги. От 1993 година (когато ползвателите на телефони са били 9% от населението) до сега (90%), случаите на рак на мозъка при мъже между 20 и 84 годишна възраст са се увеличили съвсем малко. При жените пък са останали в същия диапазон. Увеличеният брой на случаите при мъже обаче се наблюдава още от 1982 година, когато в австралия не е имало мобилни телефони, така че няма как растежа да се дължи на тях. По-скоро става въпрос за подобрените диагностични техники (като ЯМР и компютърна томография), които са разкрили повече случаи на рак на мозъка, отколкото се е предполагало, че има.

Още повече, учените са използвали метод на обработка на данните си, за да предположат какъв би бил броят на заболелите от рак на мозъка ако мобилните телефони го причиняваха. Излиза, че вместо отчетените за 2012 година 1435 случая, те щяха да са 2038.

За тези, които не разбират е важно да споменем – не е задължително електромагнитната радиация да е вредна. За да бъде опасна за организма, тя трябва да е с много висока енергия – такава, че да може да откъсва електрони от атомите и молекулите, разрушавайки ги. Радиацията от смартфоните е с много по-ниска енергия, която е достатъчна само да възбуди водните молекули – другояче казано, да ги загрее малко.

Освен Австралия, много други държави са направили подобни проучвания през последните години, включително САЩ, Нова Зеландия, Великобритания и някои от страните в Северна Европа. Нито едно от тях не е показало връзка между рака на мозъка и смартфоните/мобилните телефони.

4 Коментари

  1. Ама как си сложил снимка на Любата да говори…Той ли е най-облъчения? ?
    ????

  2. 😀 Аз мислех, че ще ме сложи и на статията за спането гол, ама явно не е намерил компромати…

  3. Хаха, не знам кой е най-облъчен да ти кажа… Има и една моя снимка как говоря, ама я бях ползвал скоро за друга статия и да не се повтаря 😀

Comments are closed.