ZTE-Logo

Китайският производител на смартфони ZTE планира през 2015 г. да инвестира 1.5 млрд. юана (240 млн. долара) в технология за безжично зареждане за превозни средства, както и допълнителни над 2 млрд. юана през 2016 г., е казал ръководител в компанията пред Reuters.

Виж още: Tesla ще представи нов вид батерия за захранване на дома

Джордж Сън, директорът на корпоративната стратегия в ZTE, също така зявил, че компанията е подписала споразумение с повече от 20 града в Китай, в които да предостави новата технология за градския транспорт. “За момента отзивите са много, много положителни. Ние премахнахме най-голямото главоболие за местното правителство – зареждането при електрическите коли”, са думите на Сън.

Китайските шофьори все още не използват масово електрически автомобили, въпреки че правителството години наред пуска програми, поддържащи тяхното развитие. Градският транспорт от друга страна е доста голямо изключение, допринасящо за технологията. ZTE планира да направи предварителни проучвания за безжичното зареждане на транспорта в 50 от 100 китайски града. Компанията е в преговори с няколко местни и чуждестранни поризводители на коли, но Сън е отказал да даде информация кои са те.

Този ход е част от усилията на Китай да намали замърсяването на въздуха в страната. Правителството дори е предложило данъчни облекчения за тези, използващи еко автомобили, както и увеличени субсидии за местните производители на такива превозни средства. През 2014 г. 94% от приходите на ZTE дойдоха от 4G мрежата, както и продажбите на смартфони, но изглежда тази статистика ще се промени.