youtube-on-wood

YouTube скоро може да предлага месечен абонамент за най-доброто авторско съдържане, публикувано в известния видео сайт. От  статия на Variety става ясно, че YouTube „проучва възможността за стартиране на собствена абонамента VOD (video on demand) услуга“, която ще предлага стрийминг на определени видеа без реклами. В нея най-вероятно ще бъдат включени и клипове на вече изключително популярните ютюбъри (youtubers), като част от YouTube Originals.

Виж още: Google отваря първия си офис в България

Ако подобна услуга бъде пусната, тя най-вероятно ще бъде сходна с YouTube Music Key, чрез която потребителите имат достъп до избрани музикални видеа и безплатен стрийминг от Google Play Music, без да се налага да слушат досадни реклами, на цена от 7.99 долара на месец. Слуховете за пускането на платент абонамент идват от неназован директор в компанията, който си партнира с YouTube за създаването на видео съдържание.

Прилагането на подобен модел може да се приеме като отговор на натиска на конкурентите на YouTube като Vimeo, Hulu, Vessel и други. Такива сайтове се опитват да привлекат създателите на видеа и популярните лица в YouTube, предлагайки им по-изгоден процент от приходите от рекламите. Чрез пускането на абонаментна услуга, YouTube ще може да предлага по-добро заплащане на авторите.